Vrijdag 19 maart 2004: Docentendag (is volgeboekt) Nederlandse literatuur in de tweede fase

---

Het Letterkundig Museum
Het Letterkundig Museum, waarvan het Kinderboekenmuseum deel uitmaakt, heeft tot doel de belangstelling en waardering voor het Nederlandse literaire erfgoed vanaf 1750 te vergroten. Het tracht dit onder andere te bereiken door het verzamelen van documenten, het maken van tentoonstellingen en het verzorgen van publicaties en video-producties. De kinder- en jeugdliteratuur hoort ook tot het werkterrein van het museum.

Kinderboekenmuseum
Of je nu 4 bent of 88, het Kinderboekenmuseum is voor iedereen een belevenis! Het museum is thematisch opgezet; de vijftien kabinetten behandelen onderwerpen als verliefdheid, de seizoenen, oorlog, detectives, de dood, de bijbel en nog veel meer.

Gaan waar de woorden gaan
Van een brief van Cd. Busken Huet tot een zelfportret van Jules Deelder, van de Chinese schemerlamp van J. Slauerhoff tot de eerste druk van Snikken en grimlachjes. Dit alles en nog veel meer is te vinden in Gaan waar de woorden gaan. 250 jaar Nederlandse literatuur. Deze permanente tentoonstelling biedt een chronologisch- thematisch overzicht van de Nederlandse literatuur vanaf 1750.

Collecties
De collectie van het Letterkundig Museum heeft betrekking op de Nederlandse literatuur vanaf 1750, zowel voor volwassenen als de jeugd, en omvat naast manuscripten, typoscripten en briefwisselingen talloze foto's, illustraties en schilderijen. De archivalia kunnen onder bepaalde voorwaarden voor wetenschappelijk onderzoek geraadpleegd worden in de leeszaal.

Catalogus
Met een klik op de button 'Catalogus' krijgt u toegang tot de catalogi LM-Collecties en CBK (Centraal Bestand Kinderboeken). De nog bestaande kaartcatalogus LM-Collecties wordt in de komende jaren ingevoerd en komt ook online beschikbaar. De kaartcatalogus vindt u in de leeszaal van het museum.

Tijdelijke tentoonstellingen
Naast de permanente exposities Gaan waar de woorden gaan en het Kinderboekenmuseum organiseert het museum ook tijdelijke tentoonstellingen.

Publicaties
Het Letterkundig Museum geeft diverse publicaties uit, zoals Schrijversprentenboeken die als catalogi bij de tentoonstellingen dienen, de reeks Achter het Boek , die briefwisselingen tussen literatoren bevat, videodocumentaires onder de naam Schrijvers in Beeld en prentbriefkaarten.
Een volledige fondslijst is bij de receptie van het museum verkrijgbaar: 070-3339666.

Museumlessen en rondleidingen
Het museum heeft museumlessen ontwikkeld voor kleuters, alle groepen van de basisschool en de brugklas, en voor de bovenbouw havo/vwo. Voor (jeugd) bibliothecarissen, pabo-studenten, studenten Nederlands en andere geĂŻnteresseerden worden ook rondleidingen verzorgd.

Schrijversoptredens
Het Letterkundig Museum organiseert regelmatig schrijversoptredens, waarbij auteurs voorlezen uit eigen werk, vragen beantwoorden en signeren.

Vrienden van het Letterkundig Museum
Wordt begunstiger van de Stichting Vrienden van het Letterkundig Museum. Voor EUR 23,00 heeft u gratis toegang tot de tentoonstellingen en de leeszaal en ontvangt u drie maal per jaar het mededelingenblad De weduwe Ida; voor EUR 35,00 ontvangt u bovendien het Jaarboek van het museum en wordt u uitgenodigd voor openingen van tentoonstellingen.

Docentendagen
Het Letterkundig Museum en het Kinderboekenmuseum organiseren elk tweejaarlijks een docentendag. Op deze dag wordt ingegaan op de educatieve mogelijkheden van het museum en verzorgen bekende auteurs workshops.

---