Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl



Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 503
Datum: 18-3-04

BEANTWOORDING KAMERVRAGEN (NUMMER 2030409650)

De Minister van Economische Zaken, mr. L.J. Brinkhorst heeft deze vragen mede namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als volgt beantwoord.

Vraag 1

Klopt het dat het Ministerie van Economische Zaken in januari subsidie heeft gegeven aan Nutreco en Hendrix Poultry Breeders voor een project gericht op fokken van meer robuuste leghennen ?

Antwoord
Ja. Ik heb op grond van het Besluit subsidies bedrijfsgerichte technologische samenwerkingsprojecten (de zogenaamde TS-regeling) op 4 december 2003 subsidie toegezegd aan bovengenoemd project.

Vraag 2

Bent u bekend met het Kabinetsstandpunt inzake toekomst intensieve veehouderij? Zo ja, is dit standpunt betrokken bij de subsidietoekenning? Indien dit niet is gebeurd, waarom niet?

Antwoord
Ja, ik ben bekend met het Kabinetsstandpunt d.d. 19 december 2003 inzake de toekomst van de intensieve veehouderij in Nederland. De subsidietoezegging is in lijn met het Kabinetsstandpunt (zie antwoord op vraag 3).

Vraag 3

Deelt u de mening dat het subsidiëren van een project dat er op gericht is leghennen te fokken die 'onverstoorbaar blijven functioneren wanneer de omstandigheden op het gebied van huisvesting, klimaat of voeding slecht zijn, zoals bijvoorbeeld in de bio-industrie in de Derde Wereld' haaks staat op dat Kabinetsstandpunt? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Ja, ik deel deze mening. Dit gesubsidieerde project is echter nadrukkelijk niet gericht op het in stand houden van slechte condities elders. Het project heeft betrekking op het houden van leghennen in een meer extensieve en dus diervriendelijkere omgeving zoals de scharrel- en biologische veehouderij. Het is de bedoeling dat op termijn in dergelijke veehouderijsystemen de snavels van de dieren niet meer worden behandeld. Binnen het project wordt gekeken hoe op een goede en winstgevende wijze meer extensief leghennen kunnen worden gehouden. Het project sluit aan op de maatschappelijk wens in Nederland om leghennen niet langer te houden in kooien. Gezien bovenstaande acht ik subsidie voor dit project geheel in lijn met het Kabinetsstandpunt.

Vraag 4

Vindt u dat de maatschappelijke eisen aan de intensieve veehouderij, zoals die door het kabinet geformuleerd zijn, alleen zouden moeten gelden in ons land of dat dit universele waarden zouden moeten zijn? Zo neen, waarom niet? Zo ja, waarom heeft u dan deze subsidie toegekend?

Antwoord
Ik spreek mede namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de wens uit dat ook in andere delen van de wereld een maatschappelijke beweging op gang komt naar betere en diervriendelijkere omstandigheden in de (intensieve) veehouderij. Aan dit project is subsidie toegekend omdat het project als doelstelling heeft om binnen de maatschappijnlijke eisen in Nederland op een goede en winstgevende wijze een meer extensieve veehouderij te voeren en nadrukkelijk niet op het in stand houden van slechte condities elders.

Vraag 5

Welke maatregelen gaat u treffen om te zorgen dat er geen projecten meer gesubsidieerd worden die in tegenspraak zijn met Kabinetsstandpunten?

Antwoord
De subsidietoezegging aan dit project is niet in strijd met het Kabinetsstandpunt. Ik zie daarom geen aanleiding om maatregelen te treffen.

Noot van de redactie: inlichtingen bij Simone Boitelle, tel: (070) 379 64 64

19 mrt 04 11:46