MARKTONDERZOEKASSOCIATIE.NL


Belangen deelnemers aan onderzoek beter beschermd door nieuwe gedragscode

Nieuwe gedragscode biedt deelnemers aan onderzoek betere bescherming

De privacy van mensen die meewerken aan onderzoek wordt beter beschermd door een nieuwe gedragscode. Op 18 februari 2004 heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) zijn goedkeuring gehecht aan de Gedragscode voor Onderzoek & Statistiek.

Deze gedragscode biedt respondenten van onderzoek een stevige bescherming Persoonsgegevens worden nooit en te nimmer vrijgegeven. Tijdens gebruik door de onderzoekers worden de gegevens goed bewaard en afgeschermd en na gebruik wordt de koppelingsmogelijkheid vernietigd. Burgers kunnen dus zonder bedenkingen meedoen aan onderzoek dat door deze gedragscode wordt gereguleerd.

De gedragscode is een vorm van zelfregulering van de branche. Zij is het resultaat van een unieke samenwerking van drie organisaties die onderzoeksinstituten vertegenwoordigen: de Vereniging voor Beleidsonderzoek (VBO), de Vereniging voor Statistiek en Onderzoek (VSO) en de MarktOnderzoekAssociatie.nl (MOA). De VBO is de brancheorganisatie van het beleidsonderzoek, de VSO is de organisatie van onderzoek en statistiek afdelingen van gemeenten en provincies en de MOA is de brancheorganisatie van het marktonderzoek. De leden van deze drie branche-organisaties zijn samen verantwoordelijk voor een zeer groot deel van de gegevens die in Nederland voor onderzoek worden verzameld.

NOOT VOOR DE PERS

De gedragscode wordt officieel door het CBP aangeboden aan de besturen van de drie organisaties tijdens een bijeenkomst op 24 maart a.s. om 14.30 uur in het Tropenmuseum te Amsterdam.
Tijdens deze bijeenkomst komen een aantal inhoudelijke aspecten van de gedragscode aan de orde. Sprekers zijn: drs. J.W. Broekema, lid van het CBP, mr. A. Singewald, privacyspecialist en adviseur bij het opstellen van de code en drs. A.J. Nijssen, voorzitter van de gemeenschappelijke werkgroep gedragscode van de drie organisaties. Persvertegenwoordigers zijn van harte welkom.
In verband met het beperkte aantal plaatsen wordt u verzocht zich tevoren aan te melden bij het VBO-secretariaat t.a.v. mevr. Claudia Linssen, 024-3512106

Nadere informatie over de gedragscode is te verkrijgen bij:
-Arie Mens, bestuursadviseur VBO, 024-3601306 of e-mail a.mens@mailbox.kun.nl

-Wim van Slooten, directeur MOA, 035-5381660 of e-mail wslooten@knoware.nl

-Marn van Rhee, bestuurslid VSO, 010-4899515 of e-mail m.vanrhee@cos.nl
De websites van deze brancheorganisaties zijn:
MOA: http://www.marktonderzoekassociatie.nl/
VSO: http://www.vsonet.nl/
VBO: http://www.beleidsonderzoek.nl/

19 mrt 04 12:02