Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Kant over bezuiniging op toiletpapier in een verzorgingshuis.
(2030409230)

1
Worden in het onderzoek in verpleeghuizen, bezuinigingen op toiletpapier en het zelf laten betalen of het vragen van een eigen bijdrage voor verzorgingsproducten zoals zeep, shampoo, knutselmateriaal, activiteitenbegeleiding, etc, meegenomen? Zo neen, waarom niet? Bent u alsnog bereid deze maatregelen in het onderzoek mee te nemen, dan wel apart te laten onderzoeken door de Inspectie?

2
Bent u bereid dit te onderzoeken in verzorgingshuizen?

1 en 2
Het onderzoek naar de organisatie en de doelmatigheid van zorg in verpleeghuizen beoogt inzicht te bieden in de mogelijkheden die instellingen, door een goede organisatie van de werkprocessen, hebben om kwaliteit van zorg te bieden en het veranderingsvermogen wat daarvoor nodig is. Het onderzoek heeft niet tot doel vast te stellen of c.q. op welke onderdelen zorg kwalitatief onvoldoende is. De insteek is om na te gaan hoe het komt dat sommige instellingen blijkbaar wel de zorg kunnen garanderen en anderen niet. Van belang is te achterhalen welke factoren hiervoor bepalend zijn en hoe instellingen hiermee hun voordeel kunnen doen.
Ik verwacht dat deze onderzoeken voldoende informatie opleveren en ben derhalve niet voornemens om aanvullend onderzoek te laten verrichten.

3
Wat is uw mening en reactie op het zelf laten betalen of vragen van een eigen bijdrage voor toiletpapier en andere verzorgingsproducten?

4
Vindt u het acceptabel dat op deze manier de bezuinigingen afgewenteld worden op de bewoners?

5
Is het waar dat verpleeghuizen en verzorgingshuizen hier verschillend mee omgaan? Wat vindt u hiervan?

6
Is het waar dat hiervoor geen richtlijnen of regels zijn opgesteld? Bent u bereid deze wel in te voeren of te bevorderen dat dit gebeurt? Zo neen, waarom niet?

3, 4, 5 en 6.
In 2001 is er door het CVZ in overleg met Arcares en LOC een brochure geschreven "Daar kunt u op rekenen in het verzorgingshuis". Deze brochure laat ook ruimte voor invulling op instellingsniveau. De zorgaanbieder maakt hierin zijn eigen keuzes, rekening houdend met de verstrekkingen zoals vastgesteld en in overleg met cliëntenraad en bewoners. Wel is afgesproken dat persoonsgebonden verzorgingsartikelen voor kosten van de bewoner zelf zijn.
Wat uw vraag betreft over het afwentelen van bezuinigingen op de bewoners verwijs ik naar het antwoord dat ik onlangs heb gegeven op de vragen van kamerlid Tonkens. Daar wordt ook aangegeven hoe ik tegen handhaving aankijk.


---- --