Ingezonden persbericht


Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

19 maart 2004

Nr. 04/061

Illegale arbeid aangepakt bij actie in Brabant en Limburg

Bij een actie in Brabant en Limburg zijn deze week op diverse tuinbouwlocaties elf illegale Poolse werknemers aangehouden en uitgezet. Tegen de betrokken werkgever, eigenaar van de tuinbouwlocaties, zal proces-verbaal opgemaakt worden. Verder bleek op het bedrijf sprake te zijn van erbarmelijke huisvesting van buitenlandse werknemers.

Bij de acties waren het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven betrokken, de gemeente Horst aan de Maas, de politie Brabant Zuid Oost en Limburg-Noord en de Arbeidsinspectie. Doel van de actie was illegale arbeid en overlast daarvan te bestrijden. De Arbeidsinspectie pakt daarbij de werkgever aan. De gemeenten bestrijden misstanden op het gebied van huisvesting. De Polen hadden een te krap en onhygiënisch onderdak.

De politie heeft ervoor gezorgd dat de elf Polen inmiddels naar hun land zijn teruggebracht. De gemeenschappelijke actie zal in de toekomst worden herhaald.

De betrokken tuinder maakte vermoedelijk gebruik van een constructie waarbij hij zogenaamd de oogst verkocht aan een Poolse onderneming; die zette Poolse arbeiders in om de producten van het land te halen. Doel hiervan is het ontduiken van belasting, premies en Nederlandse arbeidsvoorwaarden.


---