Gemeente Amersfoort

Gemeente Amersfoort zoekt 'perfecte match'; stadsconferentie over werk voor bijstandsgerechtigden

datum: 19 maart 2004

Hoe kunnen we zoveel mogelijk bijstandsgerechtigden weer aan het werk helpen?
Dat was de centrale vraag van stadsconferentie De Match, die de gemeente Amersfoort woensdag in de Flint organiseerde. Met deze conferentie werd invulling gegeven aan de wens van de gemeenteraad om zo breed en creatief mogelijk om te gaan met dit onderwerp.

Voor de bijeenkomst waren o.a. werkgevers, vrijwilligersorganisaties, brancheorganisaties, politici en reïntegratiebedrijven uitgenodigd. Ongeveer 60 deelnemers gingen aan de slag en probeerden de 'perfecte match' te bedenken tussen werkgevers en uitkeringsgerechtigden.

Aanleiding voor de bijeenkomst was de nieuwe Wet werk en bijstand (WWB) die begin dit jaar van kracht werd. Uitgangspunt van deze wet is 'werk boven inkomen', oftewel iedereen moet alles doen wat in zijn of haar mogelijkheden ligt om weer aan het werk te komen. Dat betekent bijvoorbeeld dat mensen niet langer alleen passende arbeid (dus werk dat aansluit op opleiding en ervaring) maar ook algemeen geaccepteerd werk moeten aannemen.
Hoewel Amersfoort al jaren geleden een beleid inzette dat het accent legt op 'iedereen aan de slag' vormden de veranderingen in de wet aanleiding om opnieuw te kijken hoe meer bijstandsgerechtigden aan het werk kunnen worden geholpen.

Een conclusie die aan het einde van de werkconferentie werd getrokken was dat werkgevers veel meer moeten worden betrokken en geprikkeld om werkplekken te creëren voor bijstandsgerechtigden. Een impressie van de brainstormsessies is te vinden op www.amersfoort.nl
(Stadsconferentie 'de match'). De ideeën die zijn bedacht vormen input voor het verder te ontwikkelen beleid.

Amersfoort telt momenteel ruim 3.100 bijstandsgerechtigden.