Gemeente Woerden

Bestuurlijke fusie van openbaar onderwijs Maarssen, Montfoort en Woerden opnieuw vertraagd

Op woensdag 17 maart jl. is de gemeente Woerden per fax geïnformeerd over het besluit van de bestuurscommissie Primair Openbaar Onderwijs Maarssen (BECOPOM) om zich terug te trekken uit de bestuurlijke schaalvergroting van het openbaar onderwijs in Montfoort, Maarssen en Woerden.

De gemeente Woerden betreurt deze beslissing van de BECOPOM. Hierdoor lijkt de kans verloren te gaan om het openbaar onderwijs in deze drie gemeenten onderwijsinhoudelijk en financieel te versterken. Woerden is tegelijkertijd verbaasd over hun beslissing. Als gevolg van het aftreden van de bestuurscommissie Primair Openbaar Onderwijs Woerden (BOPOW) in januari 2003 was het fusieproces weliswaar enigszins vertraagd, maar de gemeenteraad van Woerden besloot in juni de besprekingen te willen hervatten. De bestuurscommissies en gemeenten waren alweer vergaand in overleg over de bestuurlijke fusie.

Juist deze week zou de definitieve aanpak in gezamenlijkheid worden besproken. Een fusie per 1 januari 2005 werd door de betrokken bestuurscommissies en wethouders reëel geacht. De komende maanden zou onder meer worden gebruikt om medewerkers, medezeggenschap en raadscommissies te betrekken bij de besluitvorming, een meerjarenbegroting op te stellen en de nieuwe organisatie in te richten. Dit proces loopt door de beslissing van de BECOPOM in ieder geval vertraging op.

Wethouder W. Groeneweg van Woerden heeft contact gehad met zijn collega-wethouders van Onderwijs in Montfoort en Maarssen. Zij hebben met elkaar afgesproken dat er binnenkort overleg is over de haalbaarheid van een bestuurlijke fusie in het openbaar onderwijs.