Gemeente Rotterdam

Persbericht

Fraude in beveiligingsbranche

Fraude in de beveiligingsbranche bij met name de Horeca-beveiligers blijkt veelvuldig voor te komen. Vooral het ontbreken van een centrale registratie van de beveiligingspassen, wat de controles bemoeilijkt,is hier een belangrijke oorzaak voor. Het RIF Rotterdam heeft dit onder andere in zijn laatste project vastgesteld.

Door het RIF Rotterdam is in 2003 een onderzoek uitgevoerd naar de Horeca beveiligingsbranche in het gebied van de regio Rotterdam. Het onderzoek was een vervolg op het uitgevoerde onderzoek naar organisatoren van dansfeesten, waarbij was vastgesteld dat fraude hier op alle fronten voorkwam. In dat onderzoek was tevens naar voren gekomen dat met name vijf beveiligingsbedrijven mogelijk fraudeerden. Het project Beveiliging heeft het onderzoek uitgebreid door ook andere bedrijven in het onderzoek te betrekken. Deze bedrijven kwamen naar voren tijdens controles bij Horeca gelegenheden in het centrum van Rotterdam en Rijswijk.

Voor het onderzoek zijn de relevante wet- en regelgeving bestudeerd, zijn de procedures in kaart gebracht van het verstrekken van de vergunningen en de beveiligingspassen, zijn werkplekcontroles gehouden, zijn bestanden opgevraagd en zijn administratieve- en strafrechtelijke onderzoeken uitgevoerd.

Op basis van de onderzoekswijze zijn tien beveiligingsbedrijven, werkzaam in de regio Rotterdam, aangetroffen. Bij de Horeca-zaken in het centrum van Rotterdam zijn de beveiligers veelal in dienst van het Horecabedrijf zelf.

De volgende resultaten zijn te melden.

Er is bij totaal 15 bedrijven een controle uitgevoerd Het aantal gecontroleerde personen (beveiligers) is 101 Hiervan kon 50% zich formeel niet legitimeren volgens de WID. Men dacht dat de beveiligingspas voldoende was. 2 Horecabedrijven met eigen beveiliging bleken hun beveiligingspersoneel niet aangemeld te hebben bij de UWV. 17 personen ontvingen een uitkering Abw, WWW of WAO. Deze personen hadden hun werkzaamheden niet gemeld en de inkomsten niet opgegeven. Uit een gehouden steekproef bij drie bedrijven op basis van het beveiligingspassenbestand bij Bijzondere Wetten van de politie Rotterdam Rijnmond bleek dat van de 91 personeelsleden er 16 niet aangemeld waren bij de UWV. De oorspronkelijk vijf gesignaleerde bedrijven bleken zich niet aangemeld te hebben bij de Belastingdienst en de UWV Er is tegen vier bedrijven een strafrechtelijk onderzoek ingesteld Er zijn drie vervalste beveiligingsdiploma's aangetroffen. De voorlopige schade zal meer dan E 100.000,- bedragen.

Naast deze resultaten zijn de volgende bevindingen gedaan.

De serienummers op de beveiligingspassen worden niet voor registratie door politie en justitie gebruikt. Pasjes worden door de politie verstrekt zonder controle op de aanwezigheid van een arbeidscontract. Passen blijken bedrijfsgebonden te zijn. Het komt zodoende voor dat een beveiliger meerdere passen bezit. Passen worden door de verschillende bureaus verschillend opgemaakt. Het gaat dan om wel of niet plastificeren, het stempelen, soort inkt, tekst enz. Het is onduidelijk of inlenen wel of niet is toegestaan en wie dan waar voor verantwoordelijk voor is. De in de wet vastgestelde uniformeisen worden regelmatig niet nagekomen.

De rapportage is aan de relevante organisaties aangeboden met de aanbeveling verbeteringen in te voeren op grond van de aangetroffen resultaten en bevindingen. In het bijzonder wordt aandacht gevraagd om de ingang gezette centrale registratie zo spoedig mogelijk in te voeren.

Het project is uitgevoerd door:

Politie Rotterdam Rijnmond
Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Rotterdam
Uitvoering Werknemersverzekeringen
Belastingdienst Rijnmond

Het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam Rotterdam heeft van 1994 tot 2004 tien jaar gefunctioneerd. Het wordt opgevolgd door een landelijke structuur van Interventieteams.

Voor nader informatie:


- Jan Polet, manager RIF Rotterdam, tel. 010-2134040. Hier is ook het rapport verkrijgbaar. Lelia van der Tak, woordvoerder van wethouder Van der Tak (voorzitter van het RIF-Rotterdam), tel 010 - 4172317, 06 51337095


---- --