DSM


08N Heerlen/Den Haag, 19 maart 2004


Triple P verslag 2003- DSM integreert duurzaamheid in strategie-ontwikkeling

Strategische businessplannen moeten bij DSM voortaan ook antwoord geven op de vraag hoe (nieuwe) activiteiten duurzaam kunnen worden ondernomen. Met behulp van de zogenoemde 'Sustainability Issue Tracker' kunnen managers een inschatting maken hoe duurzaam de activiteit is. Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde 'People, Planet, Profit Verslag 2003' (Triple P) van DSM. Bestuursvoorzitter Peter Elverding presenteerde in het kader van dit verslag ook de resultaten van het bedrijf op het gebied van emissiereducties en ongevallenstatistieken.

Elverding begon zijn terugblik op 2003 met de woorden dat "het een jaar is waar wij met gemengde gevoelens op terugkijken. Naast het feit dat resultaat en marges fors onder druk hebben gestaan, hebben wij op het gebied van veiligheid met een aantal ernstige ongelukken te maken gehad. Aan de positieve kant hebben we de overname van de Vitamines & Fine Chemicals divisie van Roche afgerond en daarmee een cruciale stap gezet in ons Vision 2005 strategieprogramma". Het absolute dieptepunt vormde volgens Elverding echter het ongeval bij de Melamine-fabriek in Geleen waarbij drie mensen om het leven kwamen. In 2003 was het totale veiligheidsresultaat, uitgedrukt in termen van ongevallen met verzuim per 100 medewerkers per jaar, 0,23, een lichte verbetering ten opzichte van 2002, toen deze index 0,24 bedroeg. De frequentie index voor alle te rapporteren ongevallen verbeterde van 1,65 in 2001 en 1,28 in 2002 tot 1,13 in 2003.


Verbeteringen op milieugebied

Op het gebied van emissies liet 2003 een lichte tot substantiële verbetering ten opzichte van 2002 zien. De emissie van Chemisch Zuurstof Verbruik naar water daalde met 9%, de emissie van vluchtige organische stoffen naar lucht met 5%. De emissie van broeikasgassen naar lucht bleef gelijk bij verhoogde productievolumes. De uitstoot van stikstofdioxiden steeg licht, maar bleef nog onder de voor 2006 gestelde doelstellingen. Het aantal milieuklachten werd gehalveerd. Elverding: "Gemeten vanaf het referentiejaar 2000 hebben we in 2003 al 6 van onze 14 voor 2006 gestelde doelen gehaald. Dit is goed nieuws, al blijft er natuurlijk nog genoeg te doen".


Degelijke sociale plannen

Ook het 'People'-aspect krijgt veel aandacht in het Triple P verslag. De beslissing om bij verschillende DSM-vestigingen in de wereld banen te schrappen noemde voorzitter Elverding 'pijnlijk en zeker niet eenvoudig'. Hij gaf aan altijd te streven naar degelijke, zorgvuldige sociale plannen en goede communicatie met de medewerkers. Het aantal werknemers bij DSM wereldwijd steeg met zo'n 7.750 werknemers ten opzichte van 2002. Dit is met name het gevolg van de overname van de Fine Chemicals en Vitamins divisie van Roche. In totaal werken nu ruim 26.000 mensen bij de van origine Limburgse onderneming. Van alle managers was eind 2003 zo'n 11% vrouw en van alle overige medewerkers is ruim één op de vijf een vrouw. Eind 2005 moet het aantal vrouwen in de 1500 hoogste functies van DSM verdubbeld zijn ten opzichte van het basisjaar 2002.

Ten aanzien van de code Tabaksblat gaf Elverding aan dat zijn bedrijf al op veel punten is georganiseerd zoals de code als best practice aangeeft. "Sommige van die best practices lijken ons niet de enig zaligmakende oplossing, maar uit oogpunt van transparantie en compliance is het mijns inziens wel beter om de practices gewoon te volgen", stelde de bestuursvoorzitter. "We zijn dan ook van plan de principes en best practices van Tabaksblat te volgen".


Innovatie essentieel voor duurzame ontwikkeling

Zowel bestuursvoorzitter Elverding als de vice-voorzitter Zuidam braken tijdens de presentatie van het verslag nog een lans voor meer aandacht voor innovatie, als een absolute must voor duurzame ontwikkeling. Jan Zuidam hierover: "Als je nou alle elementen ten aanzien van innovatieve productiemethoden ten volle realiseert, dan zou je denken dat hier zowel op Nederlands als Europees niveau stevig wordt ingezet. Dat is nog niet zo. Ik denk, en velen met mij, dat Nederland en Europa hun innovatiehuis echt beter op orde moeten krijgen". Elverding: "Het probleem is dat we helemaal de verkeerde kant opgaan: de kosten zijn veel te hoog; een verlammende hoeveelheid regelgeving; en ook wat de commercialisering van innovaties betreft komen we maar heel moeizaam verder. Als we zo doorgaan kunnen we die koploperspositie van Europa in 2010 gevoeglijk bij het oud papier zetten".

DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de life science-industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven.
DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, verven en coatings, producten voor de bouwsector en elektrotechnische en elektronica-producten (E&E). De onderneming heeft een jaaromzet (pro forma inclusief de meest recente acquisitie, inmiddels DSM Nutritional Products geheten) van ongeveer EUR 8 miljard en biedt werk aan zo'n 26.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com.