ABVAKABO FNV

Akkoord over nieuwe CAO voor het UWV

Zoetermeer, 19 maart 2004

ABVAKABO FNV en drie andere bonden hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de medewerkers bij het UWV. Er is afgesproken dat de werknemers in 2005 een eenmalige uitkering van in totaal 2,25% ontvangen. Verder is afgesproken de huidige seniorenregeling te verlengen. 'Gegeven de omstandigheden vind ik het een goed resultaat', aldus Ilse van der Weiden, onderhandelaar van ABVAKABO FNV.

Het UWV had voorgesteld de seniorenregeling af te schaffen. Dit stuitte op veel verzet van de medewerkers. ABVAKABO FNV heeft zich ingezet de seniorenregeling te behouden. 'De komende jaren moeten er nog duizenden mensen uit, dus dan is het nogal bizar om de senioren juist méér uren te laten werken', zegt Van der Weiden. Uiteindelijk blijft de seniorenregeling nu in de CAO bestaan en wordt verlengd met de looptijd van de nieuwe CAO. Deze loopt van 1 april 2004 tot 31 december 2005. Voor 2004 is - volgens afspraak in het najaarsakkoord - geen loonsverhoging afgesproken. Op 1 januari 2005 ontvangen de werknemers eenmalig 1%, en op 31 december van dat jaar nog eens een eenmalige uitkering van 1,25%.

Tot nu toe hadden de medewerkers bij het UWV een premievrij pensioen. Volgens de nieuwe CAO gaan werknemers 1% premie betalen aan hun ondernemingspensioenfonds. Op de loonstroken is dat echter niet te zien, omdat de premie 'betaald' wordt uit de eerder afgeschafte premiespaarregeling. Van der Weiden: 'Bijdragen aan het pensioen was onontkoombaar, maar gelukkig merken de mensen er niets van'. De medewerkers betalen in december 2005 een éénmalige pensioenpremie van
0,5%.

Verder zijn afspraken gemaakt over het uitbreiden van de keuzemogelijkheden in de CAO à la carte. Volgens een geheel geautomatiseerd systeem kunnen werknemers individuele keuzen maken in hun arbeidsvoorwaarden. UWV gaat de wachtlijsten voor tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang in 2004 wegwerken. Tenslotte komen er meer uren beschikbaar voor consulenten van de vakbonden op de werkvloer.

De CAO UWV geldt voor ongeveer 24.000 mensen. ABVAKABO FNV legt het resultaat binnenkort voor aan de kaderleden en vervolgens aan de vakbondsleden.

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

Wilt u meer weten over ABVAKABO FNV en het UWV, kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Ilse van der Weiden landelijk bestuurder (06) 53578259 Annemarie Vonk voorlichter (079) 3536319 (06) 53362330

19 mrt 04 13:46