Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl


Victor Holtus
070 370 6858

4436
19.03.04

REGELS GESLACHTSNAAMSWIJZIGING MINDERJARIGEN WORDEN GEWIJZIGD

Op 1 april 2004 treedt een wijziging in werking van het Besluit geslachtsnaamswijziging, voor zover het betrekking heeft op minderjarigen. Het nieuwe beleid houdt in dat de regels voor wijziging van de achternaam van minderjarigen die jonger zijn dan twaalf jaar worden aangescherpt, terwijl bij naamswijziging van minderjarigen ouder dan twaalf jaar de instemming van de minderjarige zelf de doorslag geeft.

Verzoeken om naamswijziging van een kind dat jonger is dan twaalf jaar worden toegewezen als beide ouders daar mee instemmen. Weigert een van de ouders in te stemmen dan wordt het verzoek nog op een beperkt aantal gronden toegestaan.
Het verzoek wordt toegewezen als de weigerende ouder strafrechtelijk is veroordeeld wegens het plegen van misdrijven tegen het kind. Een naamswijziging volgt ook als de weigerende ouder ontzet is uit het ouderlijk gezag. Naamswijziging van het kind wordt voorts toege-wezen als de verzoekers kunnen aantonen dat de weigerende ouder niet meer dan een vierde deel van de periode voorafgaand aan de verzorgingstermijn van vijf jaar in gezinsverband met het kind heeft samengeleefd.

Omdat de gronden voor wijziging van de geslachtsnaam van minderjarigen jonger dan twaalf jaar restrictiever en meer concreet zijn geworden dan voorheen, vervalt de adviestaak van de Raad voor de Kinderbescherming.

Voor minderjarigen die ouder zijn dan twaalf jaar wordt een verzoek tot naamswijziging ingewilligd als het kind daar zelf mee instemt, ook al weigert een van de ouders daarmee akkoord te gaan.
-------

19 mrt 04 14:06