Nieuw-Vlaamse Alliantie


Concrete voorstellen tegen terrorisme (19/03/04)

In het Kamerdebat formuleerde N-VA-Kamerlid Geert Bourgeois donderdag een aantal concrete voorstellen in de strijd tegen het terrorisme. De eerste minister noteerde ze graag en legt volgens de regering enkele N-VA-voorstellen vandaag op de tafel van de Europese Raad.

Zo stelt de N-VA voor om de ongeregistreerde verkoop van GSM SIM-kaarten aan banden te leggen. Nu is het zo dat iedereen zich een SIM-kaart met GSM-nummer kan aanschaffen zonder dat zelfs de desbetreffende operator de identiteit van de aanvrager van het GSM-nummer kent. In een aantal landen is de registratie van de koper en het bijhorende GSM-nummer al verplicht. In het licht van de recente gebeurtenissen in Madrid en de vaststelling dat anonieme GSM-nummers erg in trek zijn bij individuen en groeperingen met minder goede bedoelingen, is die registratie dringend noodzakelijk. Ook bij het oprollen van drugbendes en andere zware criminelen worden steeds tientallen GSMs met verschillende nummers gevonden.

Het Zwitserse parlement voerde al een verplichte registratie in van personen die een SIM-kaart met belkrediet kopen. GSM-operatoren moeten gedurende minstens twee jaar de identiteitsgegevens van dergelijke klanten bijhouden. Zo wil Zwitserland voorkomen dat drugdealers en terroristen de anonieme belkaarten misbruiken.

Geert Bourgeois wil niet alleen dat dit systeem ook in België maar in heel Europa wordt ingevoerd.

Daarnaast doet de N-VA ook concrete voorstellen voor de beveiliging van stations en openbaar vervoer en eist de partij meer middelen voor de Staatsveiligheid. Deze moet zich niet langer bezig houden met rapporten over zangeressen, maar moet zich toespitsen op het echte gevaar: het terrorisme. Daarom moet de Staatsveiligheid, in geval van vermeend terrorisme, gebruik kunnen maken van telefoontap en telefoonregistratie. Het is bovendien hemeltergend dat de Staatsveiligheid onvoldoende Arabisch sprekend personeel in dienst heeft.

Bourgeois pleit ook voor preventieve fouillering zoals in Nederland. In België mag de politie nog altijd de koffer van een auto niet doorzoeken, tenzij er redelijke gronden zijn om aan te nemen dat het voertuig gebruikt werd/wordt om een misdrijf te plegen. Als de politie wapens in de koffer van een auto vindt buiten de vermelde uitzonderingshypothese is dat een onrechtmatig verkregen bewijs! Op die manier vecht de politie met de handen op de rug gebonden tegen georganiseerde criminaliteit en terrorisme.

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, alg. voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be