Nieuw-Vlaamse Alliantie


In het Vlaams Parlement (van 15 tot 19 maart) (19/03/04)

Deze week stelde de N-VA enkele wetsvoorstellen en voorstellen van decreet inzake het erfrecht en successierechten voor. Vlaams Parlementslid Jan Loones heeft een gezinsvriendelijk voorstel van decreet ingediend waardoor het Vlaams Gewest haar fiscale autonomie volledig kan benutten. Met dit voorstel van decreet wil Jan Loones komen tot een volledige afschaffing van de successierechten in de rechte lijn (tussen grootouders, ouders en kinderen). Al te vaak blijken te lage en foutieve aangiften van nalatenschap te worden ingediend, waardoor een zwarte geldstroom ontstaat. Bovendien komt het onrechtvaardig over dat erfgenamen in de rechte lijn zware successierechten moeten betalen voor familiaal bezit.

Kris Van Dijck interpelleerde dinsdag in de commissie de twee ministers, verantwoordelijk voor het dossier rond de dienstencheques in de kinderopvang, zijnde minister van Welzijn Byttebier en minister van Werkgelegenheid Landuyt. Hoewel er vorige week bijzonder moeizaam een akkoord was bereikt tussen de twee ministers, bleven we nog met vele vragen zitten. In haar antwoord stelde minister Byttebier dat het de bedoeling is om de 13,8 miljoen euro, vrijgemaakt op de ondernemingsconferentie, te besteden aan het nieuw op te richten systeem van dienstencheques voor kinderopvang. De Vlaamse regering heeft voor de concrete uitwerking een ontwerp van decreet ingediend, dat volgende week (23 maart) in het Vlaams Parlement voor het eerst wordt besproken. Het betreft een specifiek decreet voor de kinderopvang. Hiermee gaat de Vlaamse regering in op de kritiek van de Raad van State, die zich verzette tegen het idee van de regering om een skeletdecreet voor alle dienstencheques in te dienen. Tot onze grote teleurstelling heeft de Vlaamse regering met dit compromis echter geen stappen gezet richting een volwaardig statuut voor de onthaalouders.

Dinsdag stonden er twee interessante decreten met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking op de agenda in de Commissie voor Buitenlandse en Europese Aangelegenheden. Het eerste decreet behandelde de microfinanciering in ontwikkelingslanden door middel van waarborgverlening aan ontwikkelingsfondsen, het tweede de oprichting van convenanten inzake gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking. Jan Loones lichtte een reeks amendementen toe, vooral technische verfijningen, die unaniem door de commissie werden aanvaard.

Kris Van Dijck vertegenwoordigde donderdag de N-VA tijdens het rondetafelgesprek met het bedrijfsleven over de permanente vorming en het levenslang leren in Vlaanderen. Hij legde de klemtoon op het belang en de meerwaarde van onze actieve meertaligheid en nam met interesse acte van de voorstellen tot het invoeren van de individuele leerrekening en de fiscale aftrekbaarheid van vorming en opleidingen.

Jan Loones nam zowel op vrijdag 12 maart als 19 maart deel aan ontmoetingsplatformen met het bedrijfsleven, respectievelijk bij NV Deceuninck (Hooglede-Gits; wereldleider in PVCprofielen) en ING Groep (Brussel; bankwereld). Deze ontmoetingen worden georganiseerd door Voka-VEV, in het kader van het programma "onderneming en politiek".

Auteur:
Vlaamse parlementsleden
Jan Loones, Kris Van Dijck en Chris Vandenbroeke

Meer informatie:
Contactpersoon: Theo Francken
Telefoon: 02 552 11 26
Fax: 02 217 35 10
E-post: theo.francken@n-va.be
Url: www.n-va.be