Politie Gelderland-Midden

Huissen - Huissenaar niet langer verdacht van heling
Publicatiedatum: 19-03-2004

De 42-jarige Huissenaar, die afgelopen dinsdagmiddag in zijn woonplaats door de politie werd aangehouden op verdenking van heling blijkt met dat misdrijf niets van doen te hebben. De man is na verhoor vrijgelaten. Afgelopen dinsdagmiddag zagen surveillerende agenten de Huissenaar op een bromfiets rijden op de Bergerdensestraat en wilden een controle instellen. Daarbij werd ondermeer vastgesteld dat er een ongeldig verzekeringsplaatje op de brommer zat. Tevens wilden de agenten de brommer controleren op diefstal, maar daarbij zou de Huissenaar niet hebben willen meewerken. Bovendien kon op straat het framenummer niet makkelijk achterhaald worden omdat dit slecht leesbaar bleek. De Huissenaar stemde er vervolgens mee in dat hij zou worden aangehouden, waarop zowel hij als de bromfiets werden overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek later dat de bromfiets niet in verband kon worden gebracht met diefstal, waarop hij werd vrijgelaten. Ook de bromfiets kon weer worden meegenomen. Wel werd proces-verbaal opgemaakt wegens het onverzekerd op de weg rijden.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---


---

Barneveld; Landelijk actieve oplichters aangehouden
Publicatiedatum: 19-03-2004

Door de politie in Barneveld (unit Noord) zijn een 20- en een 21-jarige inwoner uit Lunteren aangehouden. Zij worden verdacht van een reeks oplichtingen door het hele land. De verdachten, keurig uitziende jongemannen, stelden zich aan hun slachtoffers voor als familie van de buren. Bij die buren zouden goederen worden afgeleverd, die direct betaald dienden te worden. In haar Nieuwsbrief heeft de politie al verschillende keren voor dit soort praktijken gewaarschuwd. De jongens wilden het contante geldbedrag van hun (doorgaans hoogbejaarde) slachtoffers hebben, dan wel boden aan - als het slachtoffer slecht ter been was - zelf wel even het geld bij de bank te pinnen. Een oplichterstruc die hen in de 12 nu bekend geworden zaken minstens 12.000 euro heeft opgeleverd.

De verdachten hebben als motief aangegeven dat zij het geld nodig hadden, om hun schuldeisers tevreden te stellen.

Onderzoek
Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat de verdachten vermoedelijk actief zijn geweest in Barneveld (2 x), Hoevelaken en Bennekom. De slachtoffers varieerden in leeftijd van 77 tot 82 jaar. Maar ook in Wolvega (waar de 21-jarige verdachte kon worden aangehouden), Zwolle (een zaak waar afgelopen maandag nog aandacht aan is besteed in het TV programma 'Opsporing Verzocht'), Leusden Zuid, Hoofddorp, Nieuw Vennep en Woudenberg kwamen zaken aan het licht, waarbij deze verdachten mogelijk zijn betrokken. Door de politie in deze regio's wordt afzonderlijk proces-verbaal opgemaakt.

De verdachten hebben de feiten bekend. Deze week is bij de Raadkamer in Arnhem de gevangenhouding van de 21-jarige verdachte gelast.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden; district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 688 221