Vlaamse overheid

Onder impuls van Vlaams minister van Wonen Marino KEULEN werd, in nauwe samenwerking tussen de betrokken administraties en bevoegde ministers, met name minister- president Bart SOMERS, minister Paul VAN GREMBERGEN, minister Patricia CEYSENS en minister Jef TAVERNIER, het project "Geïntegreerd loket rechten van voorkoop in het Vlaamse Gewest" gelanceerd. Het project werd vandaag goedgekeurd door de Vlaamse regering.

Vandaag de dag is het complex om te weten of een vastgoedtransactie al dan niet aan een recht van voorkoop is onderworpen. (Het recht van voorkoop werd ingesteld om de verwerving van gronden voor maatschappelijke doeleinden te bevorderen. Door het recht van voorkoop wordt de verwerving van eigendommen met bijvoorbeeld het oog op de uitbreiding van natuurgebieden of de verbetering van de agrarische structuur gemakkelijker. Als de begunstigde van een recht van voorkoop (Vlaams Gewest, gemeente, sociale huisvestingsmaatschappij, .) dit recht uitoefent, verwerft zij in de plaats van de kandidaat-koper de aangeboden onroerende goederen. Zij koopt dan tegen de prijs en de voorwaarden van de kandidaat-koper.)

In Vlaanderen bestaan maar liefst meer dan 10 rechten van voorkoop die bovendien elk hun eigen procedure kennen. In de huisvesting is het voorkooprecht dat rust op panden die voorkomen op de leegstandslijst het meest gekend.

De problematiek kwam in augustus vorig jaar aan de oppervlakte toen de Federatie van Belgische Notarissen aan de alarmbel trok. Door het kluwen van rechten van voorkoop zag men door het bos de bomen niet meer. Kortom, de nood aan een centrale databank van alle rechten van voorkoop en een uniformisering van de procedures neemt alsmaar toe.

Het project "Geïntegreerd loket rechten van voorkoop in het Vlaamse Gewest" kadert in het e-governmentbeleid van de Vlaamse regering. Dit project bestaat uit twee fasen.

In een eerste fase zal een informatieve databank in de vorm van een website www.rechtvanvoorkoop.be worden ontwikkeld, die tegen eind mei 2004 operationeel is. Via deze website zal een ambtenaar of een notaris, op basis van het kadastraal perceelsnummer of een adres, te weten komen of op een bepaald onroerend goed een of meerdere rechten van voorkoop rusten. Bovendien zal voor elk recht van voorkoop de procedure worden toegelicht. De website biedt een maximale transparantie en is een eerste stap in het streven van de Vlaamse regering naar een juridisch sluitende databank.

Op langere termijn is het de bedoeling dat:
- iedere burger, bedrijf of organisatie via de website kan nagaan of op een perceel een recht van voorkoop geldt;

- de notaris het recht elektronisch kan aanbieden via de website;

- de begunstigden van het recht van voorkoop via de website kunnen nagaan welke rechten werden aangeboden;
- de begunstigden via de website aangeven of ze al of niet het recht wensen uit te oefenen;

- iedere betrokkene via de website kan nagaan of het recht al of niet wordt uitgeoefend.

Het tweede onderdeel van het project bestaat uit een vergelijkende studie van de procedures van de verschillende rechten van voorkoop. De Kenniscel Wetsmatiging zal deze studie uitvoeren met de bedoeling om de bestaande rechten van voorkoop en de procedures te stroomlijnen en te vereenvoudigen. In deze fase zal de informatieve databank omgevormd worden tot een juridische databank, waarbij iedereen die deze databank raadpleegt juridische zekerheid (rechtszekerheid) krijgt.

persinfo : Sofie Bockaert, woordvoerster van minister Keulen - tel. 02 553 28 43
e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties