Vlaamse overheid

Op voorstel van Renaat LANDUYT, minister-vice president van de Vlaamse regering, Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme en Patricia CEYSENS, minister van Economie, Buitenlands Beleid en E-government, hecht de Vlaamse regering haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet meerwaardeneconomie.

Het voorgestelde decreet heft de tegenstelling tussen sociale en reguliere economie op en verbindt ze vanuit de gemeenschappelijke uitdaging van een meerwaardeneconomie. Een meerwaardeneconomie is een economie die gelijktijdig meerwaarden nastreeft op economisch, sociaal en ecologisch vlak.

In dit voorontwerp van decreet wordt de decretale basis gelegd voor de invoegbedrijven en -afdelingen, de sociale startcentra, adviesbureaus, het participatiefonds voor sociaal innoverend ondernemen, een stimuleringsprogramma en een kenniscentrum rond maatschappelijk verantwoord ondernemen en het Vlaams overlegplatform voor de meerwaardeneconomie.

Deze verschillende instrumenten vormen samen een stevig impuls- en ondersteuningsprogramma voor ondernemingen die zowel op economisch, sociaal en ecologisch vlak meerwaarden creëren en voor de creatie van arbeidsplaatsen voor kansengroepen (langdurig en laaggeschoolde werkzoekenden). Via het besluit van de Vlaamse regering van 8 september 2000 werden de verschillende instrumenten gelanceerd. Het programma heeft ondertussen duidelijk zijn meerwaarde bewezen, een enorme socio-economische dynamiek ontwikkeld en een belangrijke kruisbestuiving tussen de sociale en reguliere economie bewerkstelligd. Door een decretale verankering van het impuls- en ondersteuningsprogramma meerwaardeneconomie hoopt de Vlaamse regering de economie in Vlaanderen verder te stimuleren in een sociale en ecologische richting.

Invoegbedrijven en invoegafdelingen

Met de invoegbedrijven en invoegafdelingen willen de ministers vooral jonge en startende bedrijven, die werk verschaffen aan kansengroepen (laaggeschoolden, langdurig werkzoekenden,.) een duwtje in de rug geven. Deze bedrijven ontvangen gedurende vier jaar een loonsubsidie. Zij krijgen ook professionele begeleiding en managementondersteuning.

Sinds 2000 werden 36 nieuwe invoegbedrijven, 12 invoegafdelingen profit en 14 invoegafdelingen collectieve dienstverlening opgestart. Samen voorzien zij in 743 voltijdse jobs. Dit betekent 588 jobs in de profitsector en 155 voltijdse jobs voor het beheer en onderhoud van natuur en milieu in Vlaanderen.

Sociale Startcentra

Belangrijk voor de invoegbedrijven en de dynamiek rond sociaal innoverend ondernemen zijn de sociale startcentra die know-how en ondersteuning bieden aan jonge en startende ondernemingen die kansengroepen in dienst nemen. Concreet bieden de startcentra vooral secretariaats-, managements - en logistieke ondersteuning aan jonge ondernemingen. Startende bedrijven kunnen ook gedurende hun eerste jaren in het startcentrum onderdak vinden.

In Vlaanderen erkende minister Landuyt 8 startcentra die jaarlijks kunnen rekenen op een budget van 124.000 euro. Het gaat om Kanaal 127 in Kortrijk, De Punt in Gent, De Kempische Brug en de Wolkammerij in Antwerpen, De Werkhoek in Oostende, De Kaap in Brugge, het Regionaal Incubatiecentrum voor de sociale economie in Leuven en RICK in de Kempen. Zo zorgde het eerste startcentrum in Vlaanderen, Kanaal 127, al voor 122 nieuwe jobs. De startcentra kennen succes, bijna alle nieuwe aanvragen werden begeleid vanuit een startcentrum.

Participatiefonds Trividend

Ook het participatiefonds voor sociaal innoverend ondernemen, Trividend, speelt een belangrijke rol. Vaak vinden sociaal innoverende ondernemingen, omwille van hun vernieuwende manier van ondernemen, moeilijk het nodige startkapitaal. Eind 2003 participeerde Trividend reeds in 13 bedrijven, samen goed voor 290.000 euro en werden er 5 achtergestelde leningen toegezegd goed voor 240.000 euro. De Vlaamse overheid participeert in dit kapitaal voor maximum 670.000 euro (maximum 1/3 van het kapitaal). Daarnaast wordt een jaarlijkse subsidie van 75.000 euro voorzien voor loon- en werkingskosten van het fonds. Trividend is een samenwerkingsverband tussen actoren uit de sociale economie, privé-bedrijven en de Vlaamse overheid.

Adviesbureaus voor sociaal innoverend ondernemen

Er werden 3 adviesbureaus voor sociaal innoverend ondernemen erkend om de professionalisering en slaagkansen van bedrijven te vergroten. Het betreft Febecoop Adviesbureau, Hefboom en SEC Adviesbureau. Sociale Werkplaatsen en invoegbedrijven kunnen bij deze adviesbureaus terecht voor een jaarlijkse basisopvolging. Tot juni 2003 werden 69 basisopvolgingen uitgevoerd. Daarnaast kunnen sociaal innoverende ondernemingen terecht bij deze adviesbureaus voor specifieke adviezen. Er werd 23 keer op deze adviesverlening beroep gedaan.

Vlaams Overlegplatform Meerwaardeneconomie

Het Vlaams Overlegplatform Meerwaardeneconomie werd erkend eind 2000 en versterkt via dialoog, informatieverstrekking, ervaringsuitwisseling, de ontwikkeling van specifieke tools (zoals een brochure kwaliteit van de arbeid) en de verdere ontwikkeling van een meerwaardeneconomie.

"Het is belangrijk om kansengroepen extra steun te geven. Dit komt zowel de samenleving ten goede als de persoonlijke ontwikkeling van die mensen. Het is ook belangrijk dat er ten volle geïnvesteerd wordt in sociaal innoverende en toekomstgerichte ondernemingen die tegelijkertijd rekening houden met de economische, sociale en ecologische impact van hun activiteiten," aldus de minister van Werkgelegenheid.

De Vlaamse regering legt het voorontwerp van decreet voor aan de SERV en de Raad van State om daarna bij het Parlement in te dienen.

persinfo : Griet Deprest, woordvoerster van minister Landuyt - tel. 02 553 25 11 e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. 02 553 12 00 e-mail: persdienst.ceysens@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---