Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Financiën en Begroting, Dirk VAN MECHELEN, heeft de Vlaamse regering vandaag ingestemd met 165.266 euro co-financiering voor een GIS-project (Geografisch Informatiesysteem) van het Antwerps Stadsbestuur.

In mei van 2000 hechtte de Vlaamse regering haar goedkeuring aan de indiening bij de Europese Commissie van het enkelvoudige programmeringdocument (EPD) voor de onder doelstelling 2 vallende gebieden in de provincie Antwerpen. (Doelstelling 2 betreft de zones die te kampen hebben met structurele problemen in verband met economische en sociale omschakeling en loopt over de periode 2000-2006.) Bij beschikking van 14 juni 2001 werd door de Europese Commissie goedkeuring verleend aan het EPD Antwerpen: Stad Antwerpen en Turnhout 2000-2006.

Dit EPD vormt een meerjarenprogramma van maatregelen en acties in verschillende domeinen en is onder andere gericht op de sociaal-economische ontwikkeling van de stad Antwerpen.

In het kader van dit EPD diende de Stad Antwerpen het project "GIS" in, dat kadert binnen de hoofddoelstelling van het programma tot ontwikkeling van economische initiatieven en werkgelegenheid.

Het doel van het GIS-project is de ontwikkeling van een instrument dat kan worden ingezet voor cartografische analyse en ruimtelijke planning. Dit reikt beduidend verder dan het gebruik van GIS als instrument voor consultatie en beheer van ruimtelijk gerelateerde data.

GIS zal in eerste instantie gebruikt worden als inventariseringsinstrument (onder meer onderzoek naar strategische plekken, bouwblokken, samenstelling van wijken binnen het doelstelling 2-gebied).

Vervolgens zal GIS als analyse- en planningsinstrument ingezet worden. De projectzones zullen ruimtelijk en sociaal-economisch geanalyseerd worden om zo de stadsontwikkeling te kunnen sturen.

Bovendien zullen ook de evoluties binnen de projectzones worden nagegaan, zodat de impact van de verschillende acties kan getoetst worden (bijvoorbeeld evolutie leegstand, bevolking, bebouwde ruimte, .).

De kostprijs van het project bedraagt 495.798 euro, waarvan Europa, Vlaanderen en Antwerpen elk een derde dragen, zijnde 165.266 euro.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---