European Commission

P/04/36

Brussel, 17 maart 2004

7459/04 (Presse 86)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de presidentsverkiezingen in Rusland

De Europese Unie wenst president Poetin geluk met zijn herverkiezing als president van de Russische Federatie. Het verheugt de EU dat de presidentsverkiezingen in Rusland van 14 maart goed waren georganiseerd en ordelijk zijn verlopen. Dit resultaat, dat wordt geschraagd door een hoge opkomst van 61%, verleent president Poetin een sterk mandaat voor zijn tweede ambtstermijn.

De Europese Unie is ingenomen met de positieve bevindingen in het voorlopige rapport van de Internationale Verkiezingswaarnemingsmissie (IEOM) van 15 maart 2004. In dat rapport wordt gemeld dat de oprechte wil bestond om aan zoveel mogelijk mensen aan de verkiezingen te laten deelnemen, en dat de verkiezingen goed waren georganiseerd. Voorts valt er in het rapport te lezen dat het door de Russische autoriteiten ingestelde rechtskader bevorderlijk was voor openheid en transparantie zowel tijdens het verloop als bij de organisatie van de verkiezingen.

De Europese Unie is evenwel bezorgd over de bevinding dat de staatsmedia een duidelijke partijdigheid ten gunste van de zittende president aan de dag hebben gelegd en dat de autoriteiten hebben nagelaten deze situatie tijdens de campagne te corrigeren. Een open debat in de media, waarin alle standpunten gehoord kunnen worden, is een wezenlijk kenmerk van pluralistische democratie. De Europese Unie roept Rusland op maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat toekomstige verkiezingen in ruimere mate aan de normen van de Raad van Europa en de OVSE voldoen, ook wat vrije media betreft.

De Europese Unie kijkt uit naar een versterking van de betrekkingen tussen de EU en Rusland op basis van een aanhoudende gehechtheid aan pluralisme en democratisering alsmede aan de normen van de Raad van Europa en de OVSE. De Europese Unie spoort derhalve de politieke autoriteiten in Rusland aan de passende conclusies te trekken uit de in het IEOM-rapport vastgestelde tekortkomingen. In dat verband reageert de Europese Unie verheugd op de toezegging van president Poetin om door te gaan met de opbouw en de versterking van een meerpartijenstelsel in het land, de civiele samenleving te ontwikkelen en alles in het werk te stellen om de persvrijheid te kunnen garanderen.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Turkije, alsmede de EVA-landen IJsland en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.