Gemeente Breda

Persberichten

19-03-2004

Productief overleg met wijk- en dorpsraden

Breda heeft gekozen voor een vernieuwde vorm van samenwerken met de wijk- en dorpsraden waarin aandacht voor elkaar voorop staat. Dat staat in de nota Aandacht Verzekerd over de relatie tussen de gemeente en de Bredase wijk- en dorpsraden. Inmiddels zijn de eerste gesprekken met de wijk- en dorpsraden op zeer constructieve wijze gevoerd met als resultaat een voorstel voor een jaaragenda voor 2004. Als het college met deze agenda instemt kan wethouder Oomen van Communicatie verder aan de slag met de wijk- en dorpsraden.

Invloed op beleid
Doel van de bijeenkomsten is geweest de wijk- en dorpsraden invloed te geven op het beleid door in een gesprek onder leiding van wethouder Oomen specifieke problemen aan de orde te stellen. Dat is gebeurd door in goed overleg een voorlopige agenda op te stellen van onderwerpen die dit jaar uitgewerkt kunnen worden.

Jaaragenda 2004 en Kadernota 2005
Wethouder Oomen zal deze jaaragenda voor 2004, mits het college ermee instemt, zorgvuldig bewaken en daarin ook stimulerend optreden. Hij wordt daarbij ondersteund door een communicatie-adviseur die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het contact met de raden.

Daarnaast is aan de wijk- en dorpsraden gevraagd om nieuwe onderwerpen, waarin de begroting van 2004 niet voorziet, voor te leggen aan de gemeenteraad. Deze kan dan een oordeel geven over welke punten onderdeel worden van de Kadernota 2005. Na het raadsbesluit hierover kan het college de agenda voor 2005 vaststellen. Die agenda geldt tot aan de volgende kadernota.

Belangrijke rol wijk- en dorpsraden
Basis voor de nieuwe aanpak is de nota Aandacht Verzekerd. Deze gaat ervan uit dat op het politiek maatschappelijk veld vele spelers elkaar beïnvloeden. De wijk- en dorpsraden zijn daarin een wezenlijke informatiebron over de gebieden waar de leden van de verschillende raden zelf wonen. Dat is ook de kern van de vernieuwde samenwerking met de gemeente. Burgers, klankbordgroepen, politieke partijen, bedrijven, scholen instellingen en wijk- en dorpsraden spelen niet alleen een belangrijke rol in de beleidsvoorbereiding en besluitvorming, maar ook in het draagvlak dat de politiek verwerft voor voorgenomen en gevoerd beleid.

Breda, 19 maart 2004