Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

LBR-bericht

Rotterdam, 19 maart 2004

Te veel bijzondere scholen willen wit blijven

Met name in het bijzonder onderwijs bedienen scholen zich van formele en informele instrumenten om de komst van kansarme of migrantenkinderen tegen te gaan. Dit constateert het LBR op grond van contacten in het onderwijs en met migranten- en antiracismeorganisaties. Dit is een ongewenste ontwikkeling die ten koste gaat van de keuzevrijheid van ouders en die de segregatie in het onderwijs scherper maakt dan demografisch gezien verklaarbaar is.

Scholen hanteren maatregelen als hoge ouderbijdragen, wachtlijsten met absurd vroege inschrijvingen en quoteringsmaatregelen. Quoteringen bijvoorbeeld voor leerlingen die Nederlands als tweede taal spreken, voor als zorgleerlingen aangeduide achterstandskinderen of voor zogenaamde andersdenkenden. Ook wordt soms voorrang verleend aan kinderen van bepaalde basisscholen die 'toevallig' wit zijn en is bij hoofddoekverboden het wit houden van de school soms een motief.

Om dit tegen te gaan, is een nieuwe discussie over artikel 23 niet zinvol. Het onderwijs kan daar niet op wachten. Het is wel noodzakelijk om snel een aantal voor alle scholen geldende maatregelen te nemen. Die maatregelen moeten betrekking hebben op alle achterstandsleerlingen, ongeacht hun afkomst of huidskleur.

Het LBR stelt voor dat van overheidswege een wettelijk maximum gesteld wordt aan de ouderbijdrage en dat er een wettelijke inschrijfperiode komt, voor de basisscholen bijvoorbeeld vanaf 3,5 jaar. Verder zou een voor alle scholen een afspiegelingspercentage opgesteld moeten worden. Wanneer de leerlingenpopulatie van scholen significant afwijkt van de demografische cijfers in het wervingsgebied van de school, zouden zij onderworpen moeten worden aan een nader onderzoek. Wanneer scholen (verboden) drempels opwerpen, moet de overheid een actieve rol op zich nemen en waar nodig sanctionerend optreden.

Een nadere toelichting op dit voorstel staat in een artikel dat is geplaatst op www.lbr.nl/onderwijs/bijzondereschoolwit.html. Een verkorte versie (700 woorden) van dit artikel verscheen op de opiniepagina's van de GPD-bladen.

Voor nadere informatie:

Drs. Anette de Ruiter en Gé Grubben, beiden beleidsmedewerker bij het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR),

tel. 010-4046020, e-mail info@lbr.nl.

Zie ook www.lbr.nl/onderwijs.


---
LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl