Vlaamse overheid

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT:

Met het oog op het overleg in het Vlaams Economisch en Sociaal Overlegcomité hecht de Vlaamse regering haar principiële goedkeuring aan een samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, de Gewesten en de Gemeenschappen betreffende de actieve begeleiding en opvolging van werklozen.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot vaststelling van de criteria, de voorwaarden en de andere regels volgens welke subsidies worden verleend tot het VESOC-actieplan 2004 'Evenredige arbeidsdeelname en diversiteit.'

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN:

Eind vorig jaar duidde de Vlaamse regering de Vlaamse waarnemende bestuursleden aan van de Nederlandse Accreditatieorganisatie (NAO). Verder werd de bevoegde minister gemachtigd dezelfde personen voor te dragen met het oog op een benoeming als bestuurslid of lid van het dagelijks bestuur van de Nederlands-Vlaamse Acreditatie- organisatie (NVAO) na inwerkingtreding van het verdrag tussen Nederland en Vlaanderen inzake de accreditatie van opleidingen binnen het Nederlandse en Vlaamse hoger onderwijs. Om waarnemend lid van de NAO en toekomstig bestuurslid van de NVAO, Marc Luwel, toe te laten deze functies waar te nemen, kent de Vlaamse regering hem verlof voor opdracht van algemeen belang toe. Het verlof voor opdracht wordt toegekend vanaf 1 januari 2004 en eindigt op het ogenblik van het volmaken van een tweede opeenvolgende mandaat van Marc Luwel als bestuurslid van de NVAO. Indien het bestuurslid na het eerste mandaat niet opnieuw wordt voorgedragen voor een tweede mandaat, eindigt het verlof aan het einde van het eerste mandaat.


* * *

De Commissie Zorgvuldig Bestuur is een adminstratief orgaan dat door Onderwijsdecreet XIII - Mozaïek in de plaats is gekomen van de Commissies Laakbare Praktijken. De Commissie beslist over vragen en klachten van belanghebbenden inzake zorgvuldig bestuur binnen het onderwijs (kosteloosheid onderwijs, eerlijke concurrentie, reclame en sponsoring, verbod op politieke en handelsactiviteiten). Bij vragen formuleert de Commissie een advies ten aanzien van het onderwijsveld. Bij klachten neemt de Commissie een eindbeslissing waartegen beroep mogelijk is bij de Vlaamse regering. De Vlaamse regering doet nu uitspraak over twee ingediende beroepsdossiers. De bevoegde minister wordt gelast de beslissing mee te delen aan de verzoekende partijen.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse regering stemt in met het ontwerp van Koninklijk Besluit voor de benoeming van de leden van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. In totaal werden er op voordracht van de Eerste Minister negen geassocieerde leden, vijf gewone leden, drie ereleden, een ere- geassocieerd lid en vijf buitenlandse leden benoemd.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

Na advies van de Hoge Raad voor Binnenlands Bestuur (HRBB), de SERV en de MiNa-raad keurt de Vlaamse regering opnieuw twee uitvoeringsbesluiten principieel goed bij het decreet op de begraafplaatsen en lijkbezorging. De besluiten bepalen enerzijds de voorwaarden waaraan doodskisten en lijkwaden moeten voldoen. Anderzijds wordt de organisatie, inrichting en beheer van begraafplaatsen en crematoria geregeld. Het betreft onder meer het bodemmateriaal, de registratie, opgraving en ruiming van begraafplaatsen en de registratie en kwalificatie van personeel van crematoria. Ten slotte worden ook de wijze van crematie of begraving, asbestemming, balseming en graven met historisch belang bepaald. De uitvoeringsbesluiten worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot wijziging van een uitvoeringsbesluit bij het decreet inzake het stimuleren van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid. Met deze wijziging wordt de procedure voor de indiening van een subsidieaanvraag voor een gemeenschapscentrum aangepast. Voorheen konden alleen gemeenten met een goedgekeurd cultuurbeleidsplan een projectsubsidie voor hun gemeenschapscentrum aanvragen. Deze aanvraag moest voor 1 april 2003 bij de administratie worden ingediend. Op dat moment hadden echter te weinig gemeenten al een goedgekeurd cultuurbeleidsplan. Nu kunnen gemeenten ook in 2004 een subsidieaanvraag indienen. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering draagt Hilde Van Dyck, Bart Dierick en Jan Vanhee, allen werkzaam als adjunct van de directeur bij de administratie Cultuur, voor als leden van de algemene vergadering van de vzw JINT - Coördinatieorgaan voor internationale jongeren- samenwerking.


* * *

De Vlaamse regering keurt, onder voorbehoud van technisch nazicht, de procedure van openbare aanbesteding goed voor de levering van aardgas voor de gebouwen en installaties van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en een aantal Vlaamse Openbare Instellingen (VOI's) op basis van het voorgelegde bestek. Ze machtigt de bevoegde minister het verdere verloop van het gunningsdossier af te handelen.


* * *

Gezien een aantal juryleden wensen ontslagen te worden van de juryopdracht, wijzigt de Vlaamse regering de samenstelling van de jury die moet oordelen over de voorstellen voor subsidiëring van stadsvernieuwings- projecten.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT:

De Vlaamse regering beslist principieel tot aanpassing van de statuten van de Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn. Deze wijziging kadert in het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) waarbij De Lijn zal worden omgevormd tot een publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap (EVA). Deze beslissing werd op 18 februari 2004 goedgekeurd door de Raad van Bestuur van De Lijn en wordt nu nog voorgelegd aan de algemene vergadering van de Vlaamse Vervoermaatschappij.


* * *

De Vlaamse regering bepaalt haar standpunt over het voorstel van decreet van Robert Voorhamme, Koen Helsen, Eloi Glorieux en Jos Bex over de eisen en handhavings- maatregelen op het vlak van de energieprestaties en het binnenklimaat voor gebouwen en tot invoering van een energieprestatiecertificaat. Het voorstelt kadert binnen het protocol van Kyoto en binnen het Vlaamse Klimaatbeleidsplan dat streeft naar rationeel energiegebruik in de huishoudens en de tertiaire sector.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER:

De Vlaamse regering keurt de vijf Vlaamse centrale krachtlijnen goed voor een nieuw jeugdrecht. Ze vormen de synthese van de relevante beleidsdocumenten van de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement. Tevens stemt de Vlaamse regering in met de eerste algemene reflectie op de kadernota van de minister van Justitie Onckelinx. De kadernota betreft de hervorming van de wet van 8 april 1965 over de jeugdbescherming. Op basis hiervan zal overleg worden gepleegd met de minister van Justitie en aan de Vlaamse regering over de voortgang van dit overleg worden gerapporteerd.


* * *

De Vlaamse regering zet het licht op groen voor de toekenning van een eenmalige rentetoelage aan de residentiële en semi-residentiële voorzieningen van het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap. Dit als compensatie voor de kosten van kortetermijnkredieten die de instellingen eventueel dienden aan te vragen, omdat het Vlaams Fonds de voorschotten aan de voorzieningen voor personen met een handicap voor december 2003 niet meer volledig kon betalen binnen de begroting 2003.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie van 695.000 euro toe aan de Vlaamse Liga tegen Kanker voor de coördinatie van het kankerregistratienetwerk en voor de verdere uitbouw ervan in samenwerking met het Antwerpse Kankerregister en het Limburgse Kankerregister.


* * *

In uitvoering van het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de social-profitsector waardoor DAC-projecten werden geregulariseerd, keurt de Vlaamse regering voor 2004 subsidies goed voor diverse projecten in de gezondheidszorg. Deze moeten de loonkost van de ex- DAC'ers dekken. Hiervoor wordt ruim 1,9 miljoen euro uitgetrokken. De vzw Vlaams Patiëntenplatform krijgt ook 728.000 euro subsidies voor de loonkosten van ex-DAC'ers die werken in de patiëntenverenigingen.

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

De Vlaamse regering geeft haar goedkeuring aan de overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLUE) en Brunei. De doelstelling van dergelijke BLEU-overeenkomsten is, naast het aanmoedigen van investeringen, het bieden van garanties voor een maximale bescherming aan de investeerder.


* * *

De heer Rik Decan, voorzitter van de stichting 'Vlamingen in de Wereld' wordt als lid van de raad van bestuur bij het Agentschap voor Buitenlandse Handel vervangen door Koen Allaert, Algemeen Directeur van Export Vlaanderen.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse regering kent een totale subsidie van bijna
1,6 miljoen euro toe aan levensbeschouwelijke en sociaal- economische verenigingen die erkend zijn om radio- en/of tv-programma's uit te zenden op de VRT. Daarnaast wordt ook de zendtijdverdeling bepaald voor deze erkende verenigingen. De subsidies en de zendtijd voor 2004 worden verdeeld onder de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB, de Orthodoxe Kerk in België en de vzw's Vlaams Economisch Verbond (VEV), Unizo, Het Vrije Woord Agrarische Televisie en Radio-Omroep, Gezinsbond, Katholieke Televisie- en Radio-Omroep (KTRO), Humanistische Vrijzinnige Radio, Pro-Erts en de Israëlitisch Godsdienstige uitzendingen.


* * *

De Vlaamse regering kent 300.000 euro subsidie toe toe aan de vzw Wielerclub Eddy Merckxvrienden. Deze subsidie wordt toegekend als tegemoetkoming in de werkingskosten verbonden aan het project wielerploeg 'Vlaanderen T- Interim-Eddy Merckx'. Dit project heeft niet alleen als doel de professionele begeleiding van jonge wielrenners en het verder ontwikkelen van een degelijke opleiding als beroepswielrenner, maar werkt eveneens aan de versterking van de naambekendheid van 'Vlaanderen'. De subsidiëring van de werkingskosten is tevens gekoppeld aan een loonkostsubsidiëring vanuit de administratie Werkgelegenheid.

Op voorstel van Vlaams minister Jef TAVERNIER:

Na advies van de SERV, de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad (VLTR) en de Raad van State hecht de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet tot oprichting van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij binnen het beleidsdomein Landbouw en Visserij. Bedoeling is om de structuur en werking van de adviesraden voor de verschillende beleidsdomeinen te uniformiseren. Voor het beleidsdomein Landbouw zal de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad en het Vlaamse Visserijcomité opgaan in de op te richten strategische adviesraad. De oprichting van deze adviesdraad kadert in het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) waarbij het volledige bevoegdheidspakket van de Vlaamse overheid wordt opgedeeld in homogene beleidsdomeinen. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel en onder voorbehoud van technisch nazicht een besluit goed betreffende natuurinrichting en houdende wijziging van een besluit tot vaststelling van nadere regels ter uitvoering van het decreet natuurbehoud en het natuurlijk milieu. De aanpassing aan hoofdstuk V over de
Natuurinrichtingsprojecten omvatten de volgende krachtlijnen: verhoogde aandacht voor participatie, duidelijker afbakening van de opeenvolgende fases in de procedure, aanpassingen ten gevolge van wijzigingen in het natuurdecreet, vergroten van de flexibiliteit van het instrument, verbeterde afstemming op andere wetgeving ter zake en enkele technische-administratieve aanpassingen. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Hoge Raad voor het Natuurbehoud en daarna aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt principieel het besluit betreffende de toepassing van de extra heffing in de sector melk en zuivelproducten. De wijziging betreft het wegwerken van enkele ongerijmdheden en een aanpassing aan de Europese wetgeving ter zake. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----


---