Nederlandse Taalunie

Rapport 'Laaggeletterd in de Lage Landen' verschenen

In Nederland en Vlaanderen samen zijn er ongeveer anderhalf miljoen volwassen mensen die moeite hebben met hun maatschappelijk functioneren omdat ze onvoldoende kunnen lezen of schrijven. Reden voor de Nederlandse Taalunie om van laaggeletterdheid een speerpunt in haar sociaal taalbeleid te maken.

Een eerste concretisering is de publicatie van het rapport 'Laaggeletterd in de Lage Landen. Hoge prioriteit voor beleid.'

De stelling die in het rapport wordt verdedigd is dat laaggeletterdheid een probleem is dat alle geledingen van de samenleving betreft en dus ook breed moet worden opgepakt, niet alleen door onderwijs. De aanpak moet oog hebben voor verschillende subgroepen. De groep van laaggeletterde volwassenen omvat zowel de grootmoeder die haar kleinkind wil voorlezen als de achttienjarige schoolverlater op zoek naar werk.

Het Nederlands-Vlaamse auteursteam bestaat uit gerenommeerde deskundigen uit het veld van onderwijs aan laaggeletterden: Ella Bohnenn, Christine Ceulemans, Carry van de Guchte, Jeanne Kurvers en Tine Van Tendeloo.

Betrokkenen bij de aanpak van laaggeletterdheid kunnen, zolang de voorraad strekt, een gedrukt exemplaar aanvragen bij de Nederlandse Taalunie door het formulier op deze pagina in te vullen en te versturen. Op dezelfde pagina wordt de mogelijkheid geboden om het rapport als PDF-bestand te downloaden.

Laaggeletterd in de Lage Landen

Auteurs: Ella Bohnenn, Christine Ceulemans, Carry van de Guchte, Jeanne Kurvers, Tine Van Tendeloo
ISBN: 907059305X
Paginas: 64
Taalforum van start - 04/04/2003
© Nederlandse Taalunie, 2000/2004 - alle rechten voorbehouden