Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Persbericht ministerraad
19 maart 2004

REGERING GAAT CULTUURGOEDEREN UIT BEZET GEBIED TERUGGEVEN

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met een wetsvoorstel waarmee illegaal in Nederland binnengebrachte kunstvoorwerpen die afkomstig zijn uit een tijdens een gewapend conflict bezet gebied, kunnen worden teruggegeven aan het land van herkomst. De regering kan cultuurgoederen die ondanks het in het wetsvoorstel vastgelegd verbod illegaal zijn binnengekomen, opsporen, in bewaring nemen en daarvan afgifte vorderen bij de burgerlijke rechter. Als de vordering tot afgifte is toegewezen, kan de regering de cultuurgoederen teruggeven aan het land van herkomst.

Via het wetsvoorstel worden ook de bevoegdheden van de Inspectie Cultuurbezit, de douane en de politie uitgebreid. De regering kan opgespoorde kunst op eigen initiatief in bewaring nemen, vorderen en teruggeven, namelijk wanneer die het land binnenkomt of wanneer er de redelijke verwachting is dat er een verzoek zal volgen om de kunst terug te geven. Voorts wordt actie ondernomen zodra de autoriteiten van het (vroeger) bezette gebied dat vragen.

Het wetsvoorstel vloeit voort uit het eerste Protocol bij het Verdrag inzake de bescherming van culturele goederen in geval van een gewapend conflict (de Haagse Conventie van 1954). Na de Tweede Wereldoorlog nam Nederland het initiatief voor de totstandkoming. Het Verdrag is inmiddels geratificeerd door circa 90 landen en zeker 75 landen ratificeerden het eerste Protocol.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 19.03.2004