Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
19 maart 2004

MINISTERRAAD STEMT IN MET OPRICHTEN INFECTIEZIEKTEAUTORITEIT

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met een nieuwe strategie ter bestrijding van infectieziekten. Het kabinet richt zich daarbij op:
- Het oprichten van een Infectieziekteautoriteit (IZA) om nationaal en internationaal een duidelijk aanspreekpunt te hebben voor partijen in de infectieziektebestrijding. De IZA kan daarnaast in Nederland partijen op professioneel gebied aansturen en ondersteunen.
- Het aanspreken van partijen die betrokken zijn bij infectieziektebestrijding om hun taken op een kwalitatief goede manier uit te voeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat hierop toezien en indien nodig aanwijzingen geven voor verbetering.
- Het nagaan of het nodig is de huidige wettelijke bevoegdheden aan te passen om meer sturing van de rijksoverheid mogelijk te maken.

Deze acties en de blijvende inzet van de vele deskundige professionals die betrokken zijn bij de infectieziektebestrijding vormen de basis voor een goede aanpak van infectieziekten in Nederland. Tevens worden risico's voorkomen bij (crises met) infectieziekten in Nederland.

RVD, 19.03.2004