Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Persbericht ministerraad
19 maart 2004

KABINET SCHAFT SYSTEEM MESTAFZETOVEREENKOMSTEN AF

De ministerraad heeft op voorstel van minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten het systeem van mestafzetovereenkomsten (MAO) per 1 januari 2005 te laten vervallen. De afschaffing loopt vooruit op de bredere herziening van het mestbeleid per 2006. Het leidt tot minder regels en scheelt boeren jaarlijks 16 miljoen euro aan administratieve lasten. Het MAO-systeem houdt in dat veehouders voor zij mest produceren contracten moeten sluiten (bijvoorbeeld met akkerbouwers) voor de afzet van mest. Het stelsel van productierechten (mestproductierechten, varkens- en pluimveerechten) zal vooralsnog gehandhaafd blijven. Dat stelsel regelt dat veehouders alleen koeien, varkens en kippen mogen houden als zij over productierechten beschikken. Het is volgens het kabinet niet langer nodig twee systemen naast elkaar te laten bestaan die de totale landelijke mestproductie beheersen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling het systeem van productierechten vanaf 2005 te laten vervallen. Een nadere analyse van de sturingskracht, de uitvoerbaarheid, de stabiliteit, de gevolgen voor bedrijfsontwikkeling en administratieve lasten heeft het kabinet doen besluiten de in 2002 ingevoerde MAO-systematiek zo snel mogelijk af te schaffen. Het systeem van productierechten zal mogelijk nog op onderdelen worden aangepast. De productierechten begrenzen de maximale ruimte om mest te produceren.

Het gebruik van mest wordt nu gereguleerd door het mineralenaangiftesysteem. Dat systeem zal, als uitvloeisel van een uitspraak van het Europese Hof in oktober 2003, vanaf 2006 worden vervangen door een nieuw in te voeren stelsel van gebruiksnormen, normen voor de maximale aanwending van stikstof en fosfaat op het land.

Het vervallen van het MAO-stelsel wordt geregeld via een algemene maatregel van bestuur die wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer. Tot het vervallen van het stelsel blijven de wettelijke verplichtingen voor agrariërs, tussenpersonen en exporteurs van kracht.

RVD, 19.03.2004