Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
19 maart 2004

AANPASSING BESLUIT BOUWVERGUNNINGSVRIJE BOUWWERKEN

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer mee ingestemd om het Besluit bouwvergunningsvrije bouwwerken op het punt van draagconstructies en bovenleidingen van spoorwegen aan te vullen en te verduidelijken.

Aanleiding voor de aanpassing is een voorlopige uitspraak van de voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad ven State over de Betuwelijn ter hoogte van de gemeente Duiven. De voorzitter is tot het oordeel gekomen dat hier een bouwvergunning nodig is voor de draagportalen en de bovenleidingen. Als deze uitspraak bevestigd zou worden in een bodemprocedure, zouden alle bestaande en nog te bouwen portalen en bovenleidingen van spoorwegen vergunningsplichtig worden, terwijl de wetgever dit niet heeft bedoeld. Bij strikte handhaving zou het niet denkbeeldig zijn dat het gebruik van het spoor in gevaar zou komen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het conceptbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 19.03.2004