Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
19 maart 2004

WETSVOORSTEL MARKTMISBRUIK BESTRIJDT HANDEL MET VOORKENNIS

De ministerraad heeft op voorstel van minister Zalm van Financiën ingestemd met het wetsvoorstel Marktmisbruik. Met het wetsvoorstel wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de integriteit van de financiële markten. Het wetsvoorstel voorziet onder andere in een verbod op marktmanipulatie, aanpassing van de voorwetenschapwetgeving om tot verdere Europese harmonisatie te komen en een openbaarmakingsverplichting van koersgevoelige informatie. Met het wetsvoorstel wordt de Europese richtlijn over marktmisbruik en drie daaruit voortvloeiende richtlijnen geïmplementeerd.

Effectenmarkten vervullen een sleutelrol in het economisch proces. Op de effectenmarkten komen vraag en aanbod bij elkaar, waardoor financieringsmiddelen voor onder andere bedrijfsinvesteringen beschikbaar komen. Voor het goed functioneren van de effectenmarkten is marktintegriteit van groot belang omdat zonder die integriteit het vertrouwen van beleggers afbrokkelt. Marktmisbruik, zoals handel met voorkennis en marktmanipulatie, schaadt het vertrouwen in de effectenmarkten omdat hierdoor door de ene belegger een ongerechtvaardigd voordeel wordt behaald ten opzichte van de andere belegger.

Het wetsvoorstel voorziet onder meer in een verbod op marktmanipulatie, zoals het doen van transacties waarvan een onjuist of misleidend signaal kan uitgaan met betrekking tot het aanbod van of de vraag naar effecten. Daarnaast zal de samenwerking tussen Europese toezichthouders worden verbeterd en komt er een plicht tot informatie-uitwisseling. De verplichting om koersgevoelige informatie openbaar te maken, wordt aangescherpt. Verder moeten belangen openbaar gemaakt worden, bijvoorbeeld door analisten, bij het openbaar maken van voor het publiek bestemde informatie, zodat de objectiviteit van de informatie geverifieerd kan worden. Ten slotte krijgen banken de verplichting om een redelijk vermoeden van het gebruik van voorwetenschap of marktmanipulatie bij een transactie te melden.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 19.03.2004