Ingezonden persbericht


Stichting Talant verliest maximaal 243 volledige banen zonder gedwongen ontslagen.

ABVAKABO FNV bezorgd over toename werkdruk en aantasting kwaliteit van zorg

De vakbonden, waaronder ABVAKABO FNV, zijn heden geïnformeerd over het plan van aanpak voor de financiële sanering van Talant, instelling voor gehandicaptenzorg in Friesland. Er gaat maximaal 243 fte aan werkgelegenheid verloren. Daardoor verliezen (incl. part-timers) maximaal 360 werknemers hun baan. Er vallen geen gedwongen ontslagen onder de werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Werknemers met een tijdelijk contract en oproepkrachten raken wel werkloos. ABVAKABO FNV acht de voorgestelde bezuiniging van 7,3 miljoen euro onvermijdelijk, maar vindt dat teveel op het personeel wordt bezuinigd. ABVAKABO FNV is bezorgd dat bij Talant de kwaliteit van zorg onder druk komt te staan en de werkdruk zal toenemen.

ABVAKABO FNV is tevreden met de werkgelegenheidsgarantie voor het vaste personeel. Het sociaal plan 2002 - 2007 blijft overeind staan. Eerder wilde Talant de werkgelegenheidsgarantie op de helling zetten. In het lopende sociaal plan komt een aanvullende paragraaf waarin regelingen worden opgenomen, waarmee werknemers op aantrekkelijke wijze op vrijwillige basis kunnen vertrekken.

In het overleg met de raad van bestuur, hedenochtend, heeft ABVAKABO FNV andermaal geëist dat het saneringsplan wordt aan een second opinion wordt onderworpen en het management wordt doorgelicht. Die eis is ten dele ingewilligd: het plan wordt doorgelicht, de top van organisatie niet. Dat laatste vindt ABVAKABO FNV teleurstellend, omdat met het doorlichten de vertrouwensbreuk met een belangrijk deel van het personeel geheeld zou kunnen worden. Onder de werknemers van Talant heerste al geruime tijd onrust en het vertrouwen in, en het imago van het management ernstig aangetast. Dit met name omdat de problemen lange tijd verborgen bleven, het personeel verstoken bleef van informatie en op rommelige wijze bezuinigingsmaatregelen werden getroffen op veel locaties. Met het doorlichten van de top van de organisatie zou de twijfel kunnen worden weggenomen of er voldoende probleemoplossend vermogen in de top van de organisatie is.

In de komende periode zal ABVAKABO FNV de ontwikkelingen bij Talant nauwgezet gaan volgen. ABVAKABO FNV gaat de komende weken zijn leden uitvoerig informeren over hun rechten en plichten bij de komende reorganisaties. In de afgelopen periode zijn op sommige locaties de CAO en werktijdenregelingen met voeten getreden en contracten voor ogenschijnlijk bepaalde tijd ten onrechte beëindigd. Het banenverlies bij Talant is het gevolg van miljoenentekorten. Bij de instelling waar 4000 werknemers werken en duizenden cliënten worden verzorgd en begeleid in meer dan 200 voorzieningen, bedraagt het tekort over 2003 zo'n ¤ 1,7 miljoen. In 2004 wordt een tekort van ¤ 7,3 miljoen verwacht. Vanaf 2006 moet de exploitatie weer sluitend zijn en het negatief eigen vermogen zijn weggewerkt.

Nadere informatie

William Moorlag, regiobestuurder ABVAKABO FNV
Tel. 06 51218417 (M), 050 3631808 (W), 0595 442686 (T)