Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Wetenschappen en Technologische Innovatie, Dirk VAN MECHELEN en Vlaams minister van Economie en E-government, Patricia CEYSENS, keurde de Vlaamse regering de oprichting van het nieuwe interdisciplinair 'virtueel' onderzoeksinstituut voor breedbandtechnologie, het IBBT, goed.

Op kruissnelheid zal het IBBT jaarlijks een dotatie van 15 miljoen euro ontvangen van de Vlaamse regering. Voor de opstart in 2004 heeft de Vlaamse regering 10,2 miljoen euro vastgelegd, en de krijtlijnen van het onderzoeksprogramma 2004 uitgetekend.

Met de verdere inhoudelijke invulling van dit centrum geeft de Vlaamse regering opnieuw aan dat de ontwikkeling van de kennissamenleving een prioriteit is. Het nieuwe onderzoeksinstituut zal zich richten op het geheel van aspecten die de ontwikkeling en exploitatie van breedbanddiensten mogelijk moet maken. Het initiatief werd, op vraag van Vlaams minister Dirk Van Mechelen, uitgewerkt door professor Paul Lagasse, op basis van een intensieve interactie met de potentieel betrokken onderzoekswereld (onderzoeksinstellingen en bedrijven) en in nauw overleg met het IWT-Vlaanderen.

Internationaal toonaangevend in de informatiemaatschappij

De eerste doelstelling van het onderzoeksinstituut is het vormen van hoogcompetent menselijk kapitaal of experten én het verrichten van onderzoek ten dienste van het Vlaamse bedrijfsleven en de Vlaamse overheid op het vlak van breedbandtechnologie.

Hierbij komen alle aspecten aan bod die de ontwikkeling en exploitatie van breedbanddiensten mogelijk moeten maken en dit zowel op technologisch, juridisch als maatschappelijk vlak.

Met dit initiatief wenst de Vlaamse regering een belangrijke bijdrage te leveren tot de uitbouw van Vlaanderen tot een toonaangevende en internationaal erkende speler in de toekomstige informatiemaatschappij.

Vraaggedreven 'virtueel' onderzoeksinstituut

Het IBBT wordt opgericht onder de vorm van een 'virtueel' onderzoeksinstituut, waarbij een beroep gedaan wordt op een aantal bestaande kenniscentra (universitaire onderzoeksploegen e.a.). Het IBBT heeft een raad van bestuur van 16 leden, de helft vertegenwoordigen het bedrijfsleven, de andere helft de overheid en maatschappelijke actoren. De deelnemende onderzoeks- ploegen functioneren elk vanuit hun eigen instellingen, en werken coöperatief samen, gestuurd door een centrale directie.

Bij de definitie van de onderzoeksprogramma's worden onderwerpen gekozen die een bijdrage kunnen leveren tot de aanpak van maatschappelijke problemen. Deze problemen zijn dezelfde voor alle landen in Europa en ICT heeft daarbij niet alleen het potentieel om op middellange termijn een bijdrage te leveren, maar kan tevens op korte termijn de huidige beleidsopties helpen ondersteunen.

Gezien voor de exploitatie van dergelijk onderzoek een markt bestaat binnen Vlaanderen en ook in Europa, kan men verwachten dat de valorisatie door bestaande Vlaamse bedrijven of door op te richten spin-offs verzekerd zal zijn.

e-Gezondheids- en ouderenzorg

Naarmate in Europa (en in de ontwikkelde wereld) de welvaart en levensverwachting toeneemt, ontstaat een vergrijzende bevolking die steeds meer middelen wenst te besteden aan gezondheids- en ouderenzorg. In omzet uitgedrukt wordt dit zonder twijfel veruit de belangrijkste en grootste sector van onze maatschappij. ICT speelt hierbij een steeds grotere rol.

Zo kan ICT een reagerende en pro-actieve omgeving scheppen die personen toelaat om op eenvoudige wijze hun gezondheidszorg zelf op te volgen en in contact te komen met niet alleen professionele zorgverstrekkers maar ook met familie en kennissen. Het bewaken op afstand van relevante fysiologische en fysische karakteristieken, via intelligente sensoren en draadloze netwerken, is een evident voorbeeld. Speciaal voor kwetsbare groepen in onze samenleving; de kinderen, de ouderen en de gehandicapten, kunnen nieuwe ontwikkelingen in ICT een belangrijke hulp betekenen.

Het is echter evident dat nuttige en zinvolle toepassingen zeker voor deze sector niet louter technologiegedreven mogen zijn. Interactie met gebruikers en met de zorgverstrekkers is hier van bij de conceptfase essentieel. Ook het wettelijk en regelgevend kader is uiterst belangrijk. Zaken zoals privacy zijn zo cruciaal dat zonder een goede regeling ervan hele domeinen van de medische informatica onwerkbaar dreigen te worden.

Mobiliteit en transport

De Europese white paper "A European Transport Policy for 2010: Time to Decide" plaatst de noden van de gebruiker centraal, door te stellen dat er minder beton en meer intelligentie in het transportsysteem moet komen. Meer bepaald in de wagen kan ICT sterk bijdragen tot de veiligheid. Een systeem waarbij vrachtwagenchauffeurs verwittigd worden wanneer zij op 1 km van de staart van een file komen zou bijvoorbeeld veel dodelijke slachtoffers kunnen vermijden.

Op korte termijn zal Vlaanderen werk moeten maken van de ICT-infrastructuur van de snelwegen. In buurlanden worden deze systemen reeds volop geïmplementeerd en algemeen wordt verwacht dat deze trend in heel Europa zal gevolgd worden. Onderzoek & Ontwikkeling terzake in Vlaanderen zou moeten toelaten dat onze bedrijven ook in deze belangrijke markt actief kunnen zijn.

In de sector van het openbaar vervoer moet ICT- infrastructuur het accuraat monitoren van de reizigersdensiteit toelaten om snel adaptaties van treinstellen of bussen toe te laten, om zo de reiziger optimaal reiscomfort te bieden op een kostefficiënte manier.

En tenslotte zullen aangepaste en effectieve vormen van telewerken de nood voor verplaatsingen beperken.

@Media

Het onderdeel @Media van de innovatieve mediaprojecten die de VRT uitvoert conform de beslissing van de Vlaamse regering van december 2003 sluit, voor de onderzoeksgroepen die deel uitmaken van het IBBT, aan bij de activiteiten die zij zullen ontplooien in het kader van het IBBT.

Het onderzoek in dit project houdt verband met de realisatie van een geïntegreerd meerkanaalproductie- en distributiesysteem. De eerste groep van
onderzoeksactiviteiten kan als fundamenteel beschouwd worden voor wat betreft de realisatie van een dergelijk systeem, d.w.z. zij levert de nodige technieken aan om een schaalbare beschrijving van de voorstelling, de interactiviteit, de audiovisuele objecten en de applicaties mogelijk te maken.

De delen van het @Media project waaraan onderzoeksploegen van IBBT deelnemen worden geïntegreerd in IBBT waardoor een optimale coördinatie ontstaat.

Vlaanderen interactief

Het pilootproject "Vlaanderen interactief" rond iDTV, dat in juli 2003 door de Vlaamse regering werd goedgekeurd, is perfect complementair aan dit onderzoeksprogramma.

Het pilootproject "Vlaanderen interactief" is een belangrijke eerste aanzet om de Vlaamse huisgezinnen en professionele omgevingen te voorzien van een breedbandinfrastructuur waarop een uiterst uitgebreide waaier van diensten en applicaties zal mogelijk zijn.

Dankzij de dotatie aan het IBBT kan het
onderzoeksprogramma uitgebreid worden met een bredere basis aan interdisciplinair basisonderzoek. Het is evident dat naast de haalbaarheid van sommige diensten zoals aangetoond in het korte termijn (eind 2004) pilootproject, er een belangrijke hoeveelheid meer fundamenteel onderzoek zal nodig zijn en er veel meer bedrijven en instellingen zullen moeten betrokken worden om alle mogelijkheden geboden door de
breedbandinfrastructuur ten volle te benutten. Zo is bijvoorbeeld het probleem van de regelgeving nog volledig open, dienen de netwerken herontworpen om met bepaalde kwaliteitsgaranties te voldoen aan een sterk toenemende en gevarieerde vraag voor bandbreedte, dient alles aangepast aan een veelheid van soorten eindapparatuur en dient tenslotte uitgezocht hoe van entertainment tot e- government alles op een aanvaardbare en aantrekkelijke manier aan de gebruiker moet aangeboden worden. Inzake e-governement is het op kostefficiënte wijze aanbieden van publieke diensten met een goede servicekwaliteit de hamvraag.

Integrale visie en interdisciplinaire aanpak

Het is zonder meer duidelijk dat de realisatie van adequate oplossingen in al de genoemde
onderzoeksprogramma's een interdisciplinaire aanpak vereist. Het breed interdisciplinair karakter van het IBBT vormt dan ook een sterke troef in deze context. Het onderzoeksinstituut zal in eerste instantie volgens een eigen onderzoeksprogramma generische (middellange termijn) onderzoeksresultaten en kennis ontwikkelen, die een strategische ondersteuning en voedingsbodem moeten vormen. Dit niet alleen voor de verdere ontwikkeling van bestaande bedrijven, maar nog meer voor vernieuwende initiatieven in de industrie en de dienstensector.

De onderzoeksprogrammatie van IBBT en de samenstelling van de deelnemende onderzoeksgroepen kan op een soepele manier aangepast worden.

De verdere uitdieping van de nu initieel besliste onderzoeksprogramma's, evenals het opstellen van nieuwe onderzoeksprogramma's zal gebeuren in nauwe interactie met het Vlaamse bedrijfsleven en de overheid en moet flexibel aan te passen zijn aan de snelle evoluties binnen de ICT-sector en de noden van de Vlaamse industrie en maatschappij.

De twee betrokken Vlaamse ministers zijn ervan overtuigd dat dit nieuwe interdisciplinair onderzoekscentrum een nieuwe Vlaamse troefkaart wordt om, op basis van technologische innovatie, nieuwe producten te ontwikkelen. Hieruit zal niet alleen nieuwe werkgelegenheid vloeien, Vlaamse bedrijven zullen beter uitgerust zijn om internationaal een voortrekkersrol te kunnen spelen.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. 02 553 12 00
e-mail: persdienst.ceysens@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---