Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

VOORTGEZET ONDERWIJS VERANTWOORDELIJK TOTALE ONDERHOUD GEBOUW

Per 1 januari 2005 worden de schoolbesturen in het voortgezet onderwijs verantwoordelijk voor het totale onderhoud van de huisvesting. De schoolbesturen krijgen hiervoor extra geld van het ministerie en de gemeenten krijgen voortaan een lager budget uit het gemeentefonds. Met dit wetsvoorstel van minister Van der Hoeven is de ministerraad akkoord gegaan.

Hiermee worden verdere stappen gezet in het vergroten van de autonomie van het voortgezet onderwijs.
Nu is de gemeente nog deels verantwoordelijk voor het onderhoud aan de binnenkant en geheel (100%) verantwoordelijk voor het onderhoud van de buitenkant van het gebouw. Op vrijwillige basis kan het gemeentebestuur met het schoolbestuur afspreken om het schoolbestuur ook verantwoordelijk te maken voor de investeringskosten (nieuwbouw en /of uitbreiding van het gebouw); de zogenaamde doordecentralisatie.
Met ingang van 1 januari 2005 wordt het gemeentefonds met enkele tientallen miljoenen euro's gekort (het exacte budget wordt bij Voorjaarsnota bepaald). Dit geld gaat dan naar de scholen voor het voortgezet onderwijs. Daarnaast wordt het budget met 4 miljoen verhoogd in 2005 en structureel verhoogd met 10 miljoen vanaf 2006 (Balkenende 1).

Het wetsvoorstel is voor advies naar de Raad van State gestuurd.