Algemene Inspectiedienst (AID)

Illegaal melktransport
Kerkrade, 19 maart 2004

Controleurs van de Algemene Inspectiedienst (AID) hebben gisteravond in de omgeving Hardewijk een illegaal transport van 650 liter melk onderschept. Dit transport was onderweg van een melkveebedrijf in de Flevopolder naar een kalvermester in Utrecht. Deze melk was bestemd voor bijmenging onder diervoeder bij de kalvermester. De melk werd door de melkveehouder vervoerd in een veewagen waarin 3 tanks van ca. 200 l waren ingebouwd. Voor dit transport was geen vergunning en de verdachte veehouder geen erkend vervoerder. De aangehouden melkveehouder verklaarde deze week, maar ook al eerder op deze manier, illegaal melk te hebben afgezet. Het ging hierbij steeds om een zelfde hoeveelheid melk.

De verdachte melkveehouder is nader gehoord over deze overredingen en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor het illegale vervoer. De melk is onder AID-toezicht teruggebracht naar het bedrijf van herkomst.

Vorige week woensdag werd door de AID in de omgeving Lunteren een soortgelijk illegaal melktransport door een melkveehouder aangetroffen. De melkveehouder werd betrapt op dat moment dat de melk werd overgepompt in de tank bij een andere melkveehouder. Ook hier werd getracht de superheffing te ontlopen.

Iedere melkveehouder beschikt over een melkquotum en dient de leveringen van zijn melk te registreren. Om de melkplas te verkleinen is door de Europese Unie Het systeem van melkquota in het leven geroepen. Deze geldt voor alle melkveehouders in de EU. Als melkveehouders meer melk produceren dan hun melkquotum toelaat moet daarover een hoge heffing worden betaald: de superheffing. Door een overschot melk illegaal af te zetten kan de superheffing worden ontlopen. Van april t/m maart is het einde van het superheffingjaar en is de AID extra alert op illegale melktransporten.

Melk mag overigens alleen vervoerd worden door erkende transporteurs.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.