Gemeente Utrecht

STEDELIJKE ONDERSCHEIDING VOOR SJAREL EX

Op 19 maart 2004 reikt de burgemeester van Utrecht, mevrouw mr. A.H. Brouwer-Korf, een stedelijke onderscheiding uit aan de heer drs. K.M.T. Ex, directeur van het Centraal Museum te Utrecht. De heer Ex ontvangt de Stadsmedaille in Zilver van de stad Utrecht.

De heer Ex is sinds 1988 directeur van het Centraal Museum te Utrecht. Vanaf 1990 heeft het museum, onder zijn leiding, een ingrijpende renovatie, nieuwbouw en herinrichting ondergaan. Een belangrijke uitbreiding van het museum is de Rietveldvleugel. De heer Ex heeft in de periode vanaf 1990 tot 2004 een aantal belangrijke projecten en tentoonstellingen geïnitieerd, die landelijk veel aandacht trokken. Bijna 100.000 bezoekers bezochten de grote millenniumtentoonstelling Panorama 2000. Ook is een aantal belangrijke werken aan de collectie van het museum toegevoegd, waaronder verschillende werken van bekende hedendaagse kunstenaars.

De heer Ex heeft zich bijzonder ingespannen voor de groei en bloei van het Centraal Museum en heeft daarmee een belangrijke impuls gegeven aan Utrecht als cultuurstad.

Daarnaast heeft hij intensief bijgedragen tot het behoud van het cultureel erfgoed in Utrecht en de regio. Zo werd in 1990, op initiatief van het Centraal Museum, de Stichting Oud-Amelisweerd opgericht, met als doel het behoud van het landhuis Oud-Amelisweerd in Bunnik. De heer Ex bekleedde tevens diverse bestuursfuncties op cultureel terrein.

De heer Ex ontvangt de Stadsmedaille in Zilver ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur van het Centraal Museum te Utrecht, wegens zijn bijzondere verdiensten voor het culturele leven in Utrecht en het Centraal Museum te Utrecht in het bijzonder. Uitreiking van de onderscheiding vindt plaats op 19 maart 2004 om 16.00 uur in het Centraal Museum te Utrecht.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer J.C.M. Kuperus, Chef kabinet burgemeester, telefoon (030) 2861041

Utrecht, 19 maart 2004