Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl


Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 504
Datum: 19-3-04

MINISTER BRINKHORST INSTALLEERT IMPULSCOMMISSIE BREEDBAND

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft de Impulscommissie Breedband geïnstalleerd, bestaande uit drs. W.J. Deetman (voorzitter), prof. ir. R. Pieper,
prof. ing. W.C.L. Zegveld en mevrouw drs. C.J.G. Zuiderwijk. De taak van de commissie is het mobiliseren van betrokken marktpartijen en overheden om te komen tot een duurzame, toekomstvaste keuze voor breedband.

Op basis van een dialoog met belanghebbende partijen uit markt en overheid zal de commissie de minister adviseren over de keuzen, die nodig zijn om de kansen die breedband biedt zo goed mogelijk te benutten. Onderwerp van de dialoog is de marktordening van infrastructuur om een optimale ontwikkeling van breedbandige diensten mogelijk te maken. Daarbij zal de commissie vooral aandacht besteden aan de ontwikkeling van diensten in de semi-publieke sfeer. Afgelopen jaren zijn marktpartijen met veel voorstellen en ideeën gekomen over de aanleg en exploitatie van de volgende generatie infrastructuren. Dat betekent verschillende marktbelangen en opvattingen over tempo en strategie. Daardoor is er nu nog veel onduidelijk over de overgang naar een volgende generatie netwerken. Dit marktordeningvraagstuk en de daarbij gewenste rol van de overheid en de wisselwerking met de ontwikkeling van diensten, vraagt om een gestructureerde dialoog met belanghebbende partijen uit markt en overheid. De commissie geeft hiermee impulsen aan de gewenste ontwikkeling van breedband in Nederland.
De werkzaamheden van de commissie vinden plaats in het kader van de breedbandnota, die minister Brinkhorst binnenkort naar de Tweede Kamer stuurt. Deze nota is de invulling van de Nederlandse breedbandstrategie in Europees verband. Hierin staat de ambitie van het kabinet de beleidsuitgangspunten en concrete beleidsacties gericht op de permanente innovatie van de elektronische communicatie-infrastructuur en bijbehorende diensten.

De leden brengen hun kennis en ervaring in op persoonlijke titel en vertegenwoordigen geen specifieke belangengroep. Uiterlijk 15 september 2004 krijgt de minister van de commissie een rapportage met haar bevindingen, die vervolgens binnen vier weken met een standpunt naar de Tweede Kamer gaat.

Noot van de redactie: inlichtingen bij Hans Jacobs, tel: (070) 379 61 74

19 mrt 04 16:57