European Commission

IP/04/368

Brussel, 19 maart 2004

Commissie keurt overname van Duitse slachterij Nordfleisch door Nederlandse Best Agrifund goed

De Europese Commissie heeft het groene licht gegeven voor de voorgenomen overname van de Duitse slachterij Nordfleisch door het Nederlandse Best Agrifund. Door de fusie ontstaat het op een na grootste vleesbedrijf van Europa na Danish Crown. Deze transactie brengt een aantal toevoegingen aan het marktaandeel op verschillende markten mee, zoals de aankoop en het slachten van varkens en runderen en het inzamelen en verwerken van verschillende slachtbijproducten voor verschillende doeleinden. De fusie, die hoofdzakelijk van invloed zal zijn op de Nederlandse en Duitse markt, zal geen machtspositie in het leven te roepen of versterken.

Nordfleisch en Best Agrifund houden zich beide bezig met de aankoop, slacht en verkoop van varkens en runderen, de verkoop van vers en verwerkt vlees, de handel in vee en vlees, en de inzameling en verwerking van nevenproducten van de slacht, met inbegrip van de verwerking en verkoop van plasma en hemoglobine.

De Europese Commissie heeft alle betrokken markten grondig onderzocht en de gevolgen van de transactie voor elke mogelijke groep van afnemers van vleesproducten, zoals supermarkten, cateringbedrijven, slagers enzovoort, afzonderlijk bekeken. Hoewel de partijen op sommige markten een sterke positie innemen, werd geconcludeerd dat de fusie geen bezwaren vanuit het oogpunt van de mededinging zal opleveren. In sommige gevallen werd geconstateerd dat de partijen landelijk actief zijn en dat de overlappingen van de bedrijfsactiviteiten van de partijen niet van betekenis waren.

Uit het onderzoek van de markten waarop de partijen een belangrijke positie innemen, zoals die van de verwerking van bloed voor de productie van plasma en hemoglobine, blijkt dat alternatieve afzetkanalen voor concurrerende slachterijen en een aantal aankoopmogelijkheden voor afnemers en concurrenten zullen blijven bestaan na de fusie.

Op grond van deze bevindingen heeft de Europese Commissie besloten de transactie verenigbaar met de gemeenschappelijke markt te verklaren.

De voorgenomen transactie werd aanvankelijk aangemeld op 13 januari 2004 maar werd door de Commissie onvolledig bevonden. Op 18 februari 2004 werd een volledige aanmelding ontvangen.

Vóór de overname van Nordfleisch verwierf Best Agrifund in 2003 de Nederlandse slachterij Dumeco en de Duitse slachterij Moksel. Het heeft de afgelopen drie jaar de zeggenschap verworven over vier ondernemingen die actief zijn in de sector van de slachtbijproducten.