Vereniging Milieudefensie


Kort geding afgeblazen

Lidl en milieuorganisaties bereiken akkoord over terugdringen bestrijdingsmiddelen

Supermarktketen Lidl belooft al het mogelijke te doen om ervoor te zorgen dat zij geen producten verkoopt die niet voldoen aan de wettelijke normen voor bestrijdingsmiddelen. Stichting Natuur en Milieu, consumentenvereniging Goede Waar & Co en Milieudefensie - verenigd in de campagne Weet wat je eet!' - zijn verheugd. Zij hadden een kort geding aangespannen tegen Lidl wegens herhaaldelijk overschrijden van de normen. Dat kort geding gaat nu niet door.

Lidl en de milieu- en consumentenorganisaties zijn overeengekomen dat
- voor rekening van de supermarktketen - de komende tijd het citrusfruit, de nectarines en de druiven uitvoerig zullen worden gecontroleerd in de winkels. Ook zal het bedrijf in overleg gaan met de organisaties over de introductie van biologische aardappelen, groenten en fruit.

De organisaties hadden de afgelopen maanden bij op versproducten van Lidl herhaaldelijk meer resten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen dan wettelijk is toegestaan. Daarom hadden zij een kort geding aangespannen. Overschrijdingen van de Warenwetnormen en blootstelling aan meerdere bestrijdingsmiddelen tegelijk kunnen risico's vormen voor de gezondheid. Bovendien is de wel zeer ruime toepassing van bestrijdingsmiddelen schadelijk voor het milieu.

Gezien de bereikte positieve overeenkomst hebben de milieu- en consumentenorganisaties besloten het aangekondigde kort geding, dat zou dienen op 16 maart, in te trekken.


---