Gemeente Leiden

Enquête onder Leidse 55-plussers

Gemeente onderzoekt wensen van ouderen

Publicatiedatum: 19 maart 2004

Is Leiden een stad voor alle leeftijden? De gemeente streeft dit wel na. Daarom is er in het najaar van 2003 een telefonische enquête gehouden onder dertienhonderd Leidse ouderen. Deze groep beantwoordde vragen over onder andere vrijetijdsbesteding, openbaar vervoer en algemeen welzijn.

CULTUUR EN EDUCATIE - De enquête is een direct resultaat van de nieuwe nota over ouderenbeleid, die onlangs is vastgesteld. Het beleid is erop gericht dat ouderen zo lang mogelijk volwaardig deel kunnen nemen aan de samenleving. Om dit te bereiken is het in de eerste plaats belangrijk om te weten wat ouderen zelf vinden van hun rol in die samenleving. Uit de nota bleek dat de gemeente eigenlijk niet genoeg informatie had over de vragen en wensen van 55-plussers in de stad. De resultaten van de enquête brengen hier verandering in.

Tevreden

Wat vindt u van de sportmogelijkheden in Leiden? Zou u (meer) hobby's willen beoefenen? Maakt u gebruik van de taxi? Bent u afhankelijk van het openbaar vervoer? Wat vindt u van uw gezondheid?

Dit zijn maar een paar van de vragen uit de enquête, waarmee de gemeente meer inzicht wil krijgen in het welzijn van ouderen. De groep 55-plussers is heel divers. Daarom is er in het onderzoek een onderscheid gemaakt naar leeftijd (55-65, 65-75, 75-85 jaar), opleiding, inkomen en huishouden.

De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat een groot deel van de oudere Leidenaren tevreden is. Tussen de 80 en 90 procent geeft voor de meeste onderwerpen een rapportcijfer 7 of hoger. Dit betekent dat zij vinden dat ze voldoende bewegen, dat er genoeg aanbod is voor vrijetijdsactiviteiten en dat er ruime mogelijkheden zijn om eens een praatje te maken. Voor vrijwel alle vragen geldt echter dat zo'n tien tot twintig procent van de ouderen zich hierbij wat minder prettig voelt. Het gaat hierbij vaker om 75-plussers.

Verbeterpunten

Driekwart van de ouderen beoefent één of meer georganiseerde activiteiten. Hoog scoren bijvoorbeeld zwemmen, fietsen, schilderen of tekenen, wandelen, computer- en taalcursussen, en vrijwilligerswerk in een ouderenorganisatie. De meeste ouderen zijn dan ook van mening dat de hoeveelheid activiteiten die in Leiden wordt aangeboden voldoende is. Niet iedereen kan echter zoveel activiteiten uitoefenen als hij of zij graag zou willen. Dit geldt vooral voor ouderen die wat minder mobiel zijn of die problemen hebben met hun gezondheid.

Ouderen besteden gemiddeld vier dagen in de week minimaal dertig minuten aan lichaamsbeweging

Ouderen besteden gemiddeld vier dagen in de week minimaal dertig minuten aan lichaamsbeweging. Foto: Wim van Noort

Minder tevreden zijn de ondervraagde ouderen over het openbaar vervoer: 39 procent geeft hiervoor een rapportcijfer 6 of lager. Het oordeel over het openbaar vervoer verschilt sterk per wijk. De ontvredenheid betreft onder andere dat bushaltes te ver weg zijn en dat er te vaak overgestapt moet worden om op de plaats van bestemming terecht te komen. Over taxigebruik is de tevredenheid groter.

Het doel van het onderzoek is niet in de eerste plaats een inventarisatie van de vrijetijdsbesteding van ouderen; de gemeente wil vooral weten waarom ouderen geen gebruik maken van het aanbod. Zijn bijvoorbeeld de kosten te hoog? Is de afstand te groot? Is er onvoldoende informatie beschikbaar of worden er te weinig activiteiten georganiseerd? Ook is gevraagd naar mogelijke verbeterpunten.

Met alle gegevens uit de enquête kan de gemeente het beleid nog beter afstemmen op de wensen van de ouderen zelf. Een belangrijke stap op weg naar een stad die prettig leefbaar is voor alle leeftijden.

Deze pagina is gewijzigd op 19-03-2004