Socialistische Partij

Beroep: Zakken vullen

Maandag 15 maart 2004 kreeg de SP-fractie de gelegenheid haar wachtgeldvoorstel toe te lichten. Het SP-voorstel houdt in: een aanpassing van de provinciale wachtgeldverordening, om te voorkomen dat ex-statenleden met een riant (burgemeesters-)inkomen nog langer wachtgeld van de provincie krijgen.

Van tevoren had de voorzitter, Harry Borghouts, gezegd dat de definitieve behandeling van het voorstel in een latere vergadering plaats zou hebben. Maar het CDA kon daar niet op wachten, het CDA zat namelijk met een brandende vraag. Op zich logisch want, inderdaad, de door de SP gegeven toelichting maakte een ding duidelijk: er is sprake van idiote excessen op dit gebied. Echter, over het wachtgeldvoorstel gíng de vraag van het CDA helemaal niet. Nee, de vraag betrof het (fictieve) belastingvoordeel van de Noord-Hollandse SP-statenleden. Volgens het CDA namelijk genieten de SP-volksvertegenwoordigers een ongekend groot belastingvoordeel omdat zij hun statenvergoeding als gift op de rekening van de partij storten.

Het CDA mag die vraag stellen en de SP zal hem hieronder ook beantwoorden; feit is en blijft: de vraag is volstrekt buiten de orde. Het motief kán niet anders zijn dan dat het CDA zich aangevallen voelt door het voorstel van de SP en dat wijst er op dat de statenleden van, in ieder geval, het CDA in de staten zitten om er geldelijk van te profiteren.

Nu het antwoord op de vraag: statenleden van de SP geven hun hele vergoeding aan de partij. In ruil daarvoor geeft de partij de SP-statenleden wat ze derven aan inkomsten door in de staten zitting te gaan nemen. De gíft van het SP-statenlid aan de partij is voor een deel aftrekbaar. Niet helemaal, want giften mogen niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Alles wat boven dat bedrag komt is niet meer aftrekbaar. Als het SP-statenlid iets terug krijgt van de belasting geeft hij of zij dat aan de partij. De partij op haar beurt kijkt of het statenlid iets van de belasting had teruggekregen als hij of zij niet in de staten had gezeten. Is dat het geval dan stort de partij dat bedrag op de rekening van het SP-statenlid. Kortom: een volksvertegenwoordiger van de SP wordt er financieel niet beter van, maar ook niet slechter. In tegenstelling tot de provinciale wachtgeldregeling is de SP-regel loepzuiver en waterdicht: de kiezer weet, deze man of vrouw is géén zakkenvuller.