Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Aangifteplicht Minas beperkt

19 maart 2004 -

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten de aangifteplicht voor het mineralenaangiftesysteem (Minas) te beperken. Daarmee loopt hij vooruit op de wijzigingen van het mestbeleid per 2006. Het Minas-systeem blijft tot 2006 nog volledig van kracht. Maar vanaf het aangiftejaar 2003 hoeven extensieve veehouderijbedrijven en akker- en tuinbouwbedrijven geen Minas-aangifte meer in te dienen bij Bureau Heffingen. Bedrijven krijgen vrijstelling van de aangifteplicht als zij voldoen aan de volgende voorwaarden: ·De stikstofproductie op het bedrijf is niet meer dan 170 kg N/ha per jaar. ·Er is over het heffingsjaar geen stikstof- of fosfaatheffing verschuldigd.

Naar schatting 40.000 bedrijven kunnen gebruik maken van deze mogelijkheid.

Schrappen van de aangifteplicht loopt vooruit op het nieuwe beleid waarin nadrukkelijker onderscheid wordt gemaakt tussen bedrijven met een hoog risico voor het milieu en bedrijven met een laag risico. De laatste groep zal in het nieuwe beleid minder administratieve verantwoording af hoeven te leggen dan de eerste. Daarmee worden zowel de administratieve lasten voor de boer als de uitvoeringskosten voor de overheid teruggebracht.

Wie in aanmerking denkt te komen voor de vrijstelling hoeft geen actie te ondernemen. Aan het eind van het jaar bepaalt de ondernemer zelf op basis van zijn Minas-boekhouding of hij aan de voorwaarden voldoet om geen aangifte in te zenden. De betreffende bedrijven moeten vanzelfsprekend wel aan de Minas-verliesnormen blijven voldoen, mestvervoersbewijzen insturen en wijzigingen in grondgebruik blijven melden aan Basisregistratie Percelen. Eventueel opgebouwde mineralensaldi vervallen als geen aangifte wordt gedaan.

Begin april ontvangen alle bedrijven die aangifte doen een brief met meer informatie over de wijzigingen in de mestregels voor de korte termijn. Voor meer informatie kunnen zij op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur gratis bellen met Het LNV-loket: 0800 - 22 333 22. Internet: www.minlnv.nl/loket.