ABVAKABO FNV

Ouders en vakorganisaties samen tegen nieuwe wet kinderopvang

Zoetermeer, 19 maart 2004

De plannen van minister De Geus voor de kinderopvang zijn onacceptabel. De kwaliteit en de betaalbaarheid van de kinderopvang zijn in het geding. Daarom verzetten leidsters en ouders zich samen tegen de Wet Basisvoorziening Kinderopvang (WBK) en de kwaliteitsregels. ABVAKABO FNV, de vakcentrales FNV en MHP, de Consumentenbond en oudervereniging BoinK hebben tien bezwaren in een petitie op een rijtje gezet. De komende weken verzamelen zij daar handtekeningen onder. 'Deze plannen zijn voor niemand goed, vandaar dat we nu alles op alles zetten om de Tweede Kamer daarvan te overtuigen', zegt Jan Willem Dieten, bestuurder kinderopvang van ABVAKABO FNV.

De WBK wordt op 30 en 31 maart 2004 door het parlement behandeld. Bij het wetsvoorstel hoort een aparte regeling (AMvB) over de kwaliteitsregels in kindercentra. Daarin wordt geregeld hoeveel leidsters er per kind aanwezig moeten zijn. In de plannen worden de groepen steeds groter en het aantal leidsters steeds kleiner. Dat geldt voor dagopvang van 0-4 jarigen, maar ook voor de zogenoemde buitenschoolse opvang (BSO) voor grotere kinderen. 'Heel erg kwalijk, want die buitenschoolse opvang moet juist aantrekkelijker en leuker gemaakt worden', zegt Dieten.

Het wetsvoorstel regelt onder andere de financiering van de kinderopvang. De opstellers van de petitie zijn van mening dat werkgevers, ouders en de overheid de kosten eerlijk moeten verdelen: 'Laat ouders waarvan één of beide werkgevers niet meebetalen en zelfstandigen niet in de kou staan en handhaaf de financiële compensatie van de overheid!'.

De petitie wordt verspreid onder leidsters van kinderdagverblijven, bij ouders en via de websites van de verschillende organisaties. Bestuurders van de bonden zullen in de komende tijd ook zoveel mogelijk handtekeningen ophalen. Vlak voor de behandeling in de Tweede Kamer zal de petitie worden aangeboden aan de vaste kamercommissie.

Meer informatie:
ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

Wilt u meer weten over ABVAKABO FNV en de kinderopvang en de acties in de komende week, kijk op www.abvakabo.nl.
De petitie is te vinden op www.abvakabo.nl

Jan Willem Dieten landelijk bestuurder (06) 51576936 Annemarie Vonk voorlichter (079) 3536319 (06) 53362330

19 mrt 04 17:34