Korps Landelijke Politiediensten

Beloning van 5000 euro voor tip stenengooiers Rotterdam

Driebergen 19-03-2004 - Het Korps landelijke politiediensten brengt het bekogelen van de trein op vrijdag 21 november 2003 in Rotterdam opnieuw onder de aandacht. Een treinpassagier raakte hierbij zwaar gewond. Het openbaar ministerie looft een beloning uit van 5000 euro voor de gouden tip die naar de dader(s) leidt. Maandag 22 maart komt de zaak opnieuw bij de AVRO in Opsporing Verzocht, woensdag 24 maart bij TMF en donderdag 25 maart in Veilig, het opsporingsprogramma van Radio TV Rijnmond.

Op vrijdag 21 november 2003 is in Rotterdam de voetbalwedstrijd Sparta Heracles gespeeld. Een paar uur na die wedstrijd, het is dan inmiddels zaterdag 22 november (rond 00:30 uur), rijdt een trein langs station Rotterdam-Zuid aan de Oranjeboomstraat. Wanneer de trein het station met ongeveer 90 kilometer per uur passeert, bekogelt een groep mannen de trein met brokken steen. Eén passagier, een 30-jarige man, wordt door één van de stenen geraakt en wordt met zwaar schedel- en hersenletsel naar een ziekenhuis gebracht. De andere 35 treinpassagiers blijven ongedeerd.

Stenengooiers
Het gaat om een groep van ongeveer 6 mannen in de leeftijd van 16 tot 25 jaar. De daders hebben even tevoren uit het wegdek van de Persoonshaven in Rotterdam, bij buurtcentrum De twee koepeltjes en uit het plaveisel van het perron, stenen en tegels getrokken die zij later op de grond in stukken gooiden. De daders zijn direct na het stenengooien weggerend in de richting van de, achter het station liggende, wijk van de Oranjeboomstraat/Persoonshaven.

Vermoeden
Het vermoeden bestaat dat treinen die eerder langsreden, mogelijk ook door de zes daders zijn bekogeld met stenen. Met zekerheid kan worden gezegd dat hier niet sprake is van een incident. Op het betreffende station worden wel vaker treinen met stenen bekogeld en ook worden op en rond het station met grote regelmaat vernielingen aangericht.

De politie vraagt
? Wie heeft de daders in de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 november 2003 voor, tijdens of na het stenen gooien gezien? ? Wie heeft mogelijk waardevolle informatie over dit zestal?

U kunt bellen met de Spoorwegpolitie in Rotterdam 010-2824425 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of de telefoonnummers die in de betreffende programmas worden getoond.