Vlaamse overheid

De Commissie Onderwijs, Vorming en Wetenschapsbeleid heeft het ontwerp van decreet betreffende de studiefinanciering en de studentenvoorzieningen bij unanimiteit goedgekeurd.

Minister Vanderpoorten heeft met dit decreet het stelsel van studietoelagen willen afstemmen op de veranderingen in onze maatschappij en in het Vlaamse
hogeronderwijslandschap. "Er zijn meer éénoudergezinnen en nieuw samengestelde gezinnen, de kenniskloof dreigt te vergroten en de positie van de student in de samenleving is grondig veranderd.", zegt Minister Vanderpoorten.

Bovendien voegt het decreet drie studentenmateries samen: studiefinanciering, studentenvoorzieningen en studentenmobiliteit.

Elke hogeronderwijsinstelling heeft een eigen studentenvoorziening die voorziet in sociale voorzieningen (restaurant, residentie, sociale dienst, huisvestingsdienst, jobdienst, .) ten behoeve van de studenten. Met dit decreet is er voor de eerste keer bepaald dat de administratie studiefinanciering structureel samenwerkt met de studentenvoorzieningen aan de instellingen. Bovendien is er eenduidig voor hogescholen en universiteiten aangegeven welk soort voorzieningen ze kunnen aanbieden aan welke studenten.

Overleg tussen studentenvoorzieningen in een bepaalde regio wordt aangemoedigd. Daartoe wordt een overlegcomité voorzien dat indien gewenst een rechtspersoonlijkheid kan aannemen. Op die manier kunnen de studentenvoorzieningen er voor kiezen hun voorzieningen te coördineren en als groep samen te werken met onder meer de provincie, de steden, de OCMW's, Centra Geestelijke Gezondheidszorg.

Het systeem van de studiebeurzen heeft sinds de invoering ervan begin jaren zeventig geen fundamentele veranderingen meer ondergaan. Een van de belangrijkste problemen was dan ook het feit dat de studiebeurs niet aansloot bij de werkelijke kosten die een student moet maken tijdens een academiejaar.

De studiebeurs voor een niet-kotstudent wordt daarom opgetrokken tot 1842,12 euro en dekt zo 97,17% van de reële studiekost. In het academiejaar 2000-2001 bedroeg die toelage nog 1.532 euro. Het gaat dus om een stijging met 10%. Een kotstudent krijgt 3.069,15 euro, een bedrag dat 85,65% van de reële studiekost dekt. In 2000-2001 kreeg diezelfde student 2.590 euro. Het gaat dus om een stijging met 7,5%.

Het decreet vereenvoudigt bovendien de wetgeving en vermindert de administratieve last. "Sinds 2001 hebben we steeds meer mensen de mogelijkheid gegeven om van een toelage te genieten.", zegt minister Vanderpoorten. "De studietoelagen zelf zijn gestegen, de jokerbeurs is ingevoerd, het vermoedelijk inkomen is verruimd en in éénoudergezinnen werd de ontbrekende ouder bijgeteld."

Deze maatregelen hebben tot bijna 10.000 bijkomende aanvragen en een forse stijging van het aantal beursgerechtigden geleid. Het aantal afwijzingen, dat daarvoor één derde bedroeg, is met ruim 7% gedaald. "Ik hoop dat door de nieuwe maatregelen de komende jaren nóg meer mensen de weg naar een toelage vinden en zo krijgen waar ze recht op hebben," aldus de minister.

Een erg belangrijke nieuwigheid is ook dat aanvragen in plaats van op 31 oktober pas op 30 juni van het lopende academiejaar moeten worden ingediend. Ook verdwijnt de hiërarchie in studieniveau's. Op die manier zal een student na een bachelorsopleiding aan een universiteit naar een mastersopleiding aan een hogeschool kunnen overstappen zonder zijn beurs te verliezen.

Studiebeurzen mogen voortaan ook mee naar het buitenland op voorwaarde dat het om een studie gaat binnen de Europese Hogeronderwijsruimte. Studenten die buiten de Hogeronderwijsruimte willen studeren, krijgen hun beurs mee als de gekozen opleiding geen equivalent heeft in Vlaanderen of als het om een uitwisselingsprogramma gaat.

Naar aanleiding van het invoeren van het structuurdecreet voor hoger onderwijs en de invoering van de bachelor-master structuur, wordt het concept 'studiefinancieringskrediet' ingevoerd. Dit krediet bevat twee bachelor-, één master-, een jokerkrediet. Bovendien kunnen studenten in de toekomst ook één voorbereidingsprogramma, één schakelprogramma en één lerarenopleiding als vervolgopleiding met studiebeurs volgen.

"Met dit decreet zet ik mijn beleid rond gelijke onderwijskansen onverzettelijk verder.", besluit minister Vanderpoorten.

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---