CDA

CDA
19-03-04
Van Haersma Buma: DNA verdachten veel vaker opslaan

Deze week is in de Kamer met minister van justitie Donner gesproken over zijn plannen voor het opslaan van DNA-gegevens van veroordeelden.

In dit overleg heeft veiligheidswoordvoerder Sybrand van Haersma Buma namens de CDA-fractie betoogd dat in de toekomst het ook het opslaan van erfelijk materiaal van verdachten van lichtere vergrijpen mogelijk moet worden. In de huidige plannen staat dat het DNA zal worden afgenomen van veroordeelden van misdrijven waar meer dan 4 jaar gevangenisstraf voor staat.

CDA-Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma: Op dit moment staat in de plannen dat alleen erfelijk materiaal kan worden opgeslagen wanneer het gaat om zware misdrijven. Wij zijn echter van mening dat op indicatie van de officier van justitie ook in andere zaken het DNA afgestaan zal moeten worden. Dan spreken we bijvoorbeeld over geweldplegers, potloodventers of stalkers. Ook bij dit soort delicten kunnen de erfelijke gegevens een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van andere wellicht veel zwaardere zaken.

Daarnaast zullen de mogelijkheden om in beroep te gaan tegen het afnemen van het erfelijk materiaal moeten worden ingeperkt. De inschatting binnen de huidige plannen is dat in 10 tot 25% van de gevallen beroep aangetekend zal worden. Om te voorkomen dat advocaten straks keer op keer beroep gaan aantekenen heeft Van Haersma Buma voorgesteld om de beroepsmogelijkheden te beperken tot de gevallen waarin de aard van het misdrijf en de omstandigheden van het geval daartoe aanleiding geven. Als het bijvoorbeeld om meineed gaat, heeft dat niets met DNA te maken. Daarbuiten kan men wel beroep instellen, maar zal dat beroep direct worden verworpen.