CDA

CDA
19-03-04
Eurlings: Europese aanpak terrorisme meer dan ooit nodig

Deze week heeft de CDA-fractie zijn afschuw uitgesproken over de aanslagen in Madrid. Woordvoerder Camiel Eurlings : Terrorisme is willekeurig en nietsontziend.

Het maakt terroristen niets uit welke ideeën je hebt, welke overtuiging. Het gaat maar om een ding. Maximale schade. Of je nu op vakantie bent op Bali, of je in Marokko woont of in Madrid, onderweg naar je werk. Terrorisme trekt zich niets aan van landsgrenzen en dat is precies waarom we in de aanpak ons ook niet mogen laten belemmeren door landsgrenzen. De overheid heeft een verantwoordelijkheid en de plicht tov de samenleving om al het morgelijke te doen de risicos zo klein mogelijk te maken.

Eurlings heeft deze week gepleit voor een snellere en efficiëntere uitwisseling van informatie tussen de politie en veiligheidsdiensten, en het verbieden van organisaties die in andere Europese landen verboden zijn. Hij deed dit tijdens een kamerdebat afgelopen woensdag ter voorbereiding van het aanstaande Europese overleg met alle ministers van Justitie en Binnenlandse zaken naar aanleiding van de aanslagen in Madrid.

Eurlings veroordeelde de manier waarop de fractievoorzitters van VVD en PvdA zich over de aanslagen in Madrid hebben uitgelaten. De manier waarop zij de zaken zwart-wit langs partijpolitieke lijnen benaderen is ondermaats. Er moet nu niet ineens worden geroepen dat de troepen weg moeten, of dat een minister strengere regels moet stellen aan moskeeën. De afweging ten aanzien van de verlenging van de Nederlandse deelname in Irak moet altijd zorgvuldig zijn. En uiteraard moeten we optreden als opgeroepen wordt tot geweld en haat en tegen rekrutering voor terrorisme op scholen of in moskees. Maar bevolkingsgroepen over één kam scheren, werkt een klimaat van radicalisering en segregratie in de hand.

Volgens Eurlings is het echter vooral nodig om in gezamenlijkheid een Europees antwoord te vinden op de terroristische dreigingen. ,,Dit is niet de tijd om aan nationale systemen vast te houden, aldus Eurlings.