Technologie Stichting STW

17 maart 2004

Nieuwe microscoop toont afzonderlijke moleculen op celmembraan

STW-promovenda Bärbel de Bakker heeft tijdens haar onderzoek aan de Universiteit Twente een nieuw soort fluorescentiemicroscoop ontwikkeld. De microscoop maakt individuele moleculen zichtbaar op het membraan van intacte cellen met een resolutie die beter is dan de diffractielimiet. De diffractielimiet is de kleinste afmeting die met een gewone lichtmicroscoop nog zichtbaar is.

De ontwikkelde zogenaamde nabije-veld microscoop belicht het celoppervlak met een zeer klein naaldje dat over het oppervlak van de cel beweegt. In gewone optische microscopen wordt hiervoor een lens gebruikt. Door de hoge resolutie en grote oppervlaktegevoeligheid is de microscoop uitermate geschikt voor het bestuderen van individuele membraanmoleculen op intacte cellen.

Bärbel de Bakker ontwikkelde een microscoop die op twee verschillende manieren opnamen kan maken. a) Lichtmicroscoopopname (confocaal) van gemarkeerde DC-SIGN-eiwitten op het membraan van een onvolgroeide dendritische cel. De cel ligt gestrekt op een glasplaatje. De eiwitten lijken het oppervlak volledig te bedekken. De kleinste details zijn ongeveer 300 nanometer in diameter, gelimiteerd door de diffractielimiet. b) Nabije-veld opname van het grijze kader in figuur a. De hoge resolutie, met 70 nanometer diameter voor de kleinste details, laat veel meer structuur zien dan de confocale opname en onthult eiwit clusters (gele vlekken). De rode en groene vlekken laten individuele fluorescente markeermoleculen zien. Doordat het belichtingsnaaldje heel dicht over het oppervlak schuift, wordt tijdens de belichting de topografie van het celoppervlak afgetast. De gemeten topografie is zichtbaar in grijs.

Met de ontwikkelde microscoop heeft de promovenda individuele eiwitten en eiwitclusters op het membraan van dendritische cellen en T-cellen onderzocht. Dendritische cellen zijn cellen van het aangeboren immuunsysteem en T-cellen zijn speciale witte bloedcellen van ons afweersysteem.

Bärbel de Bakker ontdekte dat het eiwit DC-SIGN zowel in de vorm van individuele eiwitten als in de vorm van eiwitclusters voorkomt op het membraan van onvolgroeide dendritische cellen. Hoewel de clusters meestal een diameter van ongeveer tweehonderd nanometer hebben, bestaan de clusters soms uit slechts enkele en soms uit meer dan vijftig eiwitten. De promovenda lokaliseerde individuele gemarkeerde moleculen binnen een eiwitcluster met een nauwkeurigheid van zes nanometer.

Met een eenvoudig model verklaarde de promovenda de specifieke ruimtelijke verdeling van het DC-SIGN-eiwit. Onvolgroeide dendritische cellen activeren het menselijk afweersysteem wanneer zij ziekteverwekkers in het lichaam vinden. Deze cellen kunnen binden aan virussen zoals HIV en hepatitis C of aan bacteriën zoals Leishmania en Candida Albicans via het membraaneiwit DC-SIGN. De geobserveerde ruimtelijke verdeling blijkt gunstig te zijn voor de bindingseigenschappen van de dendritische cel.

Membraaneiwitten zijn van groot belang voor de interactie tussen de cel en zijn omgeving. De ruimtelijke verdeling van de eiwitten is bepalend voor de functie van de cel. Het in kaart brengen van de ruimtelijke eiwitverdeling draagt bij tot een beter begrip van functies en eigenschappen van de cellen.

Meer informatie bij: ir. Bärbel de Bakker (Universiteit Twente, Optische Technieken) tel. 053 489 2425/3805 e-mail: b.i.debakker@tn.utwente.nl Promotie 19 maart Promotor prof. dr. N. F. Van Hulst tel. 053 489 3175/3805 e-mail: n.f.vanhulst@tnw.utwente.nl
---

TOP Laatste wijziging: 17-03-2004 Reacties naar: webmaster@stw.nl