Ingezonden persbericht



---



P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 8 maart 2004

Iran, een land met perspectief

Iran Future organiseert op 19 maart een bijeenkomst met als thema Iran en de laatste ontwikkelingen op politiek en maatschappelijk vlak. Zowel de actuele politiek - met het oog op de laatste verkiezingen van de Majles (parlement) met alle gevolgen van dien - als de meer principiële discussie rondom de toekomstige staatsvorm van Iran, komen aan bod. Daarnaast krijgen de aanwezigen volop de gelegenheid om met de sprekers te discussiëren en de Iraanse cultuur te snuiven. Na de laatste verkiezingszege voor de conservatieven, gaat Iran weer een ander tijdperk in. Toen een paar jaar geleden de hervormers de macht in de Majles overnamen, hadden sommige mensen de hoop dat er langzame veranderingen gerealiseerd konden worden. Het feest voor de hervormers was compleet, toen Khatami de conservatieve presidentskandidaat wist te verslaan. Nu, zes jaar na dato, neemt de politiek in Iran weer een andere wending aan. Tijdens deze bijeenkomst zal Farah Karimi, Tweede Kamerlid van Groen Links, de huidige politieke situatie in Iran onder de loep nemen. Zij zal onder andere verslag doen van een ontmoeting die ze recentelijk met Shirin Ebadi, de Nobelprijswinnares voor Vrede, in Iran heeft gehad. Verder staat Halleh Ghorashi, antropologe aan de Vrije Universiteit, stil bij de maatschappelijke aspecten van de huidige situatie in Iran. De vraag wat Nederland kan betekenen voor vrouwen in Iran staat daarbij centraal. Bijna iedereen is het erover eens dat de huidige politiek gefaald heeft. De vraag die daarbij rijst, is wat een goed alternatief kan zijn. Moet Iran terug naar de monarchie, wat in de ogen van sommigen een evidente politieke achteruitgang betekent, of moet men kiezen voor een seculiere republiek? Bestaan er ook andere alternatieven? Deze vragen zullen door Mehrdad Darvishpour, Socioloog aan de Universiteit van Stockholm, behandeld worden.

Naast politiek en maatschappelijk debat, is er ook aandacht voor cultuur. Zo kunnen de aanwezigen genieten van Iraanse live muziek, en kijken naar een kunstzinnige film. Aangezien deze bijeenkomst met het Iraanse nieuwjaarsfeest - dat in het begin van de lente wordt gevierd - samenvalt, zal er in de zaal te zien zijn, op welke manier Iraniërs hún "Oud en Nieuw" vieren.

Voor belangstellenden is er aanvullende informatie te vinden op www.iranfuture.nl. De opbrengst van de toegangskaarten wordt geheel geschonken aan Comité Bam, ten behoeve van de slachtoffers van de aardbeving in Iran.