Gemeente Eindhoven

Persbericht: 18 maart 2004, no. 82

Eindhovens Trots als een pauw

Eindhovense Marathon met grote voorsprong populairst

TrofeeEindhovenstrots De Eindhovense Marathon mag zich in een grote populariteit verheugen. Van de 2.780 publieksstemmen gingen er 887 naar dit grote internationale evenement. Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk Genneper Parken (421) en Lichtjesroute (404). Er waren in totaal zeven genomineerden voor de nieuwe prestigieuze stadspromotie titel Eindhovens Trots. Het bestuur van de Marathon ontving uit handen van burgemeester drs. Alexander Sakkers een kunstwerk van Eindhovenaar Peter Nagelkerke: een gestileerde Pauw.

In december 2003 startte de gemeente de "Eindhovens Trots"-stadspromotie-campagne. De initiatiefnemers voor deze campagne weekblad Groot Eindhoven, de gemeente en de VVV vinden dat de Eindhovenaar er best vooruit mag komen waarop hij trots is. Om te achterhalen waarop Eindhovenaren trots zijn, vroegen de initiatiefnemers het publiek zijn voorkeur bekend te maken. Vooraf werden zeven categorieën vastgesteld: 1. Natuur, 2. Groepen, 3. Bedrijven, 4. Organisaties, 5. Gebouwen, 6. Evenementen, 7. Instellingen.

Genomineerden
De stemmen zijn beoordeeld en verdeeld over deze zeven categorieën. De jury, onder voorzitterschap van burgemeester Alexander Sakkers, benoemde vervolgens de genomineerden. Zij gingen door naar de slotronde: 1. Genneper Parken (natuur), 2. PSV Voetbal (groepen), 3. Philips (bedrijven), 4. Lichtjesroute (organisaties), 5. De Witte Dame (gebouwen), 6. Marathon (evenementen), 7. Design Academy (instellingen).

In de jury hebben naast de burgemeester zitting: dhr. J. Smeekes (directeur NV Rede), dhr. E. van Gerwen (directeur Polyground, bureau voor binnenstad-management), dhr. H. Hendriks (hoofdredacteur Groot Eindhoven, mevr. D. Prinsen (directeur VVV) en dhr. H. van Roosmalen (a.i. hoofd Communicatie en Stadspromotie, gemeente Eindhoven).

Prijsuitreiking
Op donderdag 18 maart presenteerde de gemeente Eindhovens Trots. Deze presentatie vond plaats in het Evoluon. In een programma, dat gevuld is met Eindhovense coryfeeën van verschillende pluimage, waren onder meer de babys aanwezig die op 7 december 2003 werden geboren. De geboortedag van prinses Amalia was voor de gemeente Eindhoven aanleiding de ouders van kinderen die ook op deze dag zijn geboren te feliciteren. Zij ontvingen toen een fototoestel om daarmee hun jongste telg te vereeuwigen. De ouders ontvangen van een van deze fotos een ingelijste afdruk. Uit de Echt Eindhoven-revue trad Reinie van Asselt op.

De winnaar van de Publieksverkiezing van Eindhovens Trots kreeg een prachtig prijzenpakket uitgereikt met daarin onder meer een buitenlandse stedentrip, aangeboden door Groot Eindhoven en de VVV.

Trots als een pauw
De finale was de trofee-uitreiking: een fraai gestileerde pauw op een hardstenen sokkel. Dit kunstwerk is van de hand van Eindhovenaar Peter Nagelkerke (voormalig senior vice-president Philips Design). Het echte beeld wordt nu vervaardigd en zal over enige tijd op een passende plek in de stad verrijzen.

© 2004 Gemeente Eindhoven