Ingezonden persbericht


>

Nederlands Platform Gentechnologie, Stg.

////////////////////////
p e r s b e r i c h t

Minister Veerman ontzegt veertig procent van boerenorganisaties toegang tot gentech Commissie

DEN HAAG - 18 mrt '04 - Minister Veerman (LNV) wil dat de landbouwsector uiterlijk juli 2004 met voorstellen komt betreffende maatregelen voor de teelt van gengewassen in Nederland. In Den Haag was vandaag donderdag 18 maart een eerste bijeenkomst van een daartoe benoemde Commissie plus maatschappelijke organisaties, en daar bleek groot ongenoegen van boeren- en maatschappelijke organisaties over de gevolgde aanpak. De Minister verklaarde op 4 december nog tegenover de Kamer, bereid te zijn een dergelijk overleg te faciliteren middels bekostiging van een onafhankelijk voorzitter, waarbij de overheid zich strikt afzijdig zou houden.

In december nog verklaarde minister Veerman tegenover de Tweede Kamer, geen rol te zien voor het Kabinet bij het maken van regelingen of convenanten omtrent de introductie van gengewassen in Nederland (coëxistentie). De sector zou dit zelf moeten oplossen. Onder druk van alle fracties zegde de Minister toen echter toe een dergelijk overleg echter wel te willen faciliteren middels een onafhankelijk voorzitter. Vandaag bleek daarentegen dat de Minister het meerendeel van de boerenorganisaties de toegang tot deze Commissie ontzegd heeft. In de Commissie hebben alleen zitting: LTO Nederland, Plantum en Biologica. Een tiental progressievere boerenorganisaties, samenwerkend in het Platform Aarde, Boer, Consument, met een gezamelijke achterban van meer dan veertig procent van alle boeren, zijn vooralsnog niet welkom in de Commissie. Beoogd onafhankelijk voorzitter Jaap van Dijk (CDA) zegde vandaag toe, hun deelname wederom in beraad te nemen.

Zwijgplicht
Naast de samenstelling is er ook kritiek op de geslotenheid van de Commissie: notulen zijn geheim, de individuele leden mogen het besprokene niet in detail naar buiten brengen en er worden geen waarnemers toegelaten bij de vergaderingen. Er is slechts één volgende verbrede bijeenkomst voorzien met maatschappelijke organisaties, en wel pas tegen het einde van het proces. Tot slot is de taakopdracht van de Commissie zeer nauw: men mag zich niet bezighouden met etikettering, niet met de gehele keten van voedselproductie doch alleen met de landbouw, en slechts in beperkte mate met kwesties rond aansprakelijkheid indien er economische schade mocht ontstaan. Het Nederlands Platform Gentechnologie uit grote twijfels aangaande de betrouwbaarheid van de gekozen aanpak en roept alle partijen op tot een open maatschappelijke discussie over de voorgenomen introductie van gengewassen, parallel aan het werk van deze "besloten Commissie", om tot een kwalitatief beter resultaat te kunnen komen.

/////////////////////////////////

pers: -----------------

Het Nederlands Platform Gentechnologie (NPG) is sinds 1999 een losse alliantie van deskundigen die een kritisch licht doen schijnen op de ontwikkelingen rond gentechnologie. http://www.platformgentechnologie.nl

Over dit persbericht kunt u contact opnemen met woordvoerder Micha Kuiper (NPG) prive: 030-271.7536 gsm: 06-1554.6688

Aanwezigen 18-3
De Commissie, bestaande uit LTO, Plantum en Biologica is begonnen als een interne werkgroep over coëxistentie binnen LTO. Deze heeft LNV benaderd en kennelijk heeft iemand toen besloten, dat deze combinatie geschikt was om "de sector" te vertegenwoordigen. Deze "kern" Commissie beoogt (minimaal) 2 "bredere" bijeenkomsten te organiseren (waarvan 18/3 de eerste) waarop maatschappelijke organisaties aanwezig zijn. 18/3 waren o.a. aanwezig: NIABA (bioindustrie associatie)(dhr. Mertens), Bayer Cropscience (dhr. de Jong), Greenpeace (mw. Schalk), XminY (dhr. de Lange), platform ABC (dhr. v. Middendorp), Nederlandse Akkerbouw Vakbond (dhr. Knook), Stg. Consument en Biotechnologie (de Vriend),COGEM Het secretariaat wordt gevormd door het Hoofd Productschap Akkerbouw (HPA)(mw. Hartkamp).

Inhoud bijeenkomst
De bijeenkomst werd geopend door dhr. Oostra, van Directie-Generaal LNV. Hij vertelde ook betrokken te zijn geweest bij het debat Eten en Genen in 2001 (dat zich toen eveneens afspeelde in negatieve publiciteit omtrent de manipulatie van dit publieksdebat). Hij vergeleek de coëxistentie tussen gen-gewassen en ggo-vrije landbouw met de "vreedzame coëxistentie tussen Oost en West aan weerszijden van het IJzeren Gordijn". Indien alle boerenorganisaties in de Commissie zouden zetelen, zou de samenstelling "te breed zijn om een gesprek te voeren" Aansprakelijkheid zou moeten worden onderzocht in een apart traject.

Beoogd voorzitter Jaap van Dijk stelde
De samenstelling van de Commissie is beschouwd als een gegeven vanaf het Departement. De 3 partijen in de Commissie moeten zelf actief contact onderhouden met hun eigen achterban. Voorzitter en Secretariaat zullen zich inspannen om overige partijen te horen.

XminY vond het een slecht begin, dat organisaties die 40% van de boeren vertegenwoordigen, niet om tafel zitten. Daarnaast vroeg men om toelating van externe waarnemers. Greenpeace (GP) vroeg opheldering, hoe het kon dat "LNV de commissie niet aan een touwtje had". Wie stelde dan de opdrachten en randvoorwaarden van de Commissie vast? Daarnaast zijn er meer belanghebbenden dan de primaire sector, namelijk ook consumenten. Ook GP drong aan op openheid. NIABA meende, dat een afstand tussen teelten van 10 a 20 meter wel voldoende zou zijn. Geert De Roo(ij) (HPA) meldde, dat de informele Richtsnoeren van de Europese Commissie stellen dat in de introductiefase de nieuwkomer verantwoordelijk is voor de te nemen maatregelen. Het is nog een open vraag hoe lang die introductiefase duurt. De Natuurorganisaties zijn op geen enkele manier vertegenwoordigd in het overleg, hoewel uitkruising met wilde planten grote milieu-aantasting kan veroorzaken. De (kern) Commissie vergadert aanstaande donderdag weer in alle beslotenheid. De op 18/3 gehoorde maatschappelijke organisaties is verzocht uiterlijk begin volgende week nadere stukken in te sturen aan de Commissie.

Web links:
(correspondentie LNV-Parlement)
http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/ (of direct:...) http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/2004/par04079.pdf (...benoeming commissie) en http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/2004/par04079a.pdf (...taakomschrijving voorzitter)

Het verslag van de beraadslagingen tussen Minister en Kamer op 4 december kunt u vinden op http://www.overheid.nl/op/ (KST73741.pdf) (wellicht werkt onderstaande directe link:...)
http://overheid-op.sdu.nl/cgi-bin/showdoc/pos=3/session=anonymous@3A314232 3421/query=1/action=pdf/KST73741.pdf

("Coëxistentie gg-gewassen, conventionele en biologische gewassen; Verslag algemeen overleg op 4 december 2003") Hierin is te lezen, dat de Minister zelfregulering door de sector wil bevorderen, terwijl nu (18/3) blijkt dat de Minister zelf de partijen wil aanwijzen die de landbouwsector mogen vertegenwoordigen in de Commissie. Zoek vervolgens op: faciliteren en men treft: " ...is daarom bereid om dat proces tot 1 juli 2004 te faciliteren, bijvoorbeeld door het aanzoeken en betalen van een voorzitter voor de werkgroep die zich daarmee zou kunnen gaan bezig-houden."

Tijdens het Plenair overleg van 9 december '03 zijn moties ingediend, waarop minister Veerman reageerde: (reactie op 2e motie Waalkens cf. Stenografisch (ongecorrigeerd) verslag plenaire vergadering d.d. 9 december 2003 22_28265.doc) "Wij hebben in het algemeen overleg duidelijk toegezegd dat LNV en VROM beiden ambtelijke ondersteuning willen leveren via bijdragen aan het proces en het verschaffen van informatie, bijvoorbeeld als er tijdens bijeenkomsten van de werkgroep expertise van de departementen nodig is. Ik heb toegezegd dat het departement een onafhankelijke voorzitter zal betalen. Deze zaken garanderen naar mijn idee goed wat hier wordt gevraagd." De moties zijn allen verworpen, maar de toezegging was helder.

=#= einde persbericht 18-3-2004 NPG

prof. Wentlaan 2
3571 GC Utrecht
Tel: 0318 - 640.870
www.platformgentechnologie.nl

The following section of this message contains a file attachment prepared for transmission using the Internet MIME message format. If you are using Pegasus Mail, or any another MIME-compliant system, you should be able to save it or view it from within your mailer. If you cannot, please ask your system administrator for assistance.

---- File information -----------
File: NPG-persbericht-maart04.doc
Date: 19 Mar 2004, 1:37
Size: 10432 bytes.
Type: MS-Richtext