BUREAU TOP

Loek Hermans en Lodewijk de Waal op de bres voor vakondewijs

Persbericht 19 maart 2004

Loek Hermans en Lodewijk de Waal samen op de bres voor technisch vakonderwijs.

Vanmiddag bij de prijsuitreiking aan de nationale kampioenen van de beroepenwedstrijden gaan de voorzitters van MKB-Nederland en de FNV samen een lans breken voor het technisch beroepsonderwijs. Loek Hermans en Lodewijk de Waal willen het belang benadrukken dat scholieren kiezen voor een vak. Niet alleen vanwege het groeiend tekort aan technisch geschoolden, maar ook omdat het mooi is om een vakman of vakvrouw te zijn. De Waal stelt dat, als Nederland de slag in Europa niet wil verliezen, er flink moet worden geïnvesteerd in mensen en kennis, vooral in vakmensen. Hermans beschouwt in dit verband de vandaag afgesloten beroepswedstrijden in de metaal en elktro een schot in de roos. De twee voorzitters houden hun gezamenlijk pleidooi op vrijdagmiddag 19 maart om 16.00 uur in de stand van de 'Vakkanjers' in de Jaarbeurs in Utrecht.

Terwijl juist nu 200 duizend basisschoolverlaters hun vervolgopleiding moeten kiezen, hebben jonge vakmensen deze week laten zien hoe goed hun keuze voor een technisch beroep heeft uitgepakt. Als finalisten in de nationale beroepenwedstrijden streden deze 'Vakkanjers' voor de kampioenstitel. Tegelijkertijd willen ze het imago van technische beroepen en het beroepsonderwijs een positieve impuls geven. De Vakkanjers 2004, de nationaal kampioenen, gaan naar het wereldkampioenschap, de WorldSkills volgend jaar in Helsinki. Vorig jaar nog, werd een Nederlands team tijdens deze WorldSkills wereldkampioen.

Extra aandacht voor technische beroepsopleidingen is hard nodig, omdat het tekort aan technisch geschoolden in Nederland steeds verder toeneemt. Opnieuw blijken technische beroepsopleidingen achter te blijven. Mede door de productietoename in de metaalindustrie, groeit de vraag wie er in de toekomst nog kan machinebankwerken, lassen of een instrument ontwerpen? Oftewel, is er straks nog iemand die de elektra komt repareren? Jongeren die zelf dingen bedenken en maken. Dat is in de praktijk de beste, concrete vertaling van de doelen die overheid, bedrijfsleven en sociale partners stellen om de belangstelling voor techniek en innovatie te vergroten.


---


-
Nadere informatie,