Ministerie van Defensie

Toespraak Van der Knaap ter gelegenheid van terugkeer militairen SFIR 2

18-3-2004 17:19:00

Toespraak Cees van der Knaap, Staatssecretaris van Defensie, bij de terugkeer van de hoofdmacht van het SFIR II detachement, Van Braam Houckgeest Kazerne te Doorn, 18 maart 2004

Overste Oppelaar, militairen van het Nederlandse SFIR II-detachement, dames en heren,

Goed u allen hier heelhuids terug te zien. Toen Minister President Balkenende en ik u afgelopen januari bezochten in Zuid-Irak was u op de helft van uw uitzending. Nu, na een bewogen periode, kunt u zich eindelijk weer voegen bij hen die u vier maanden moest missen. Ik zal het daarom kort houden.

U heeft de afgelopen vier maanden de Nederlandse bijdrage aan de wederopbouw van Irak verder vormgegeven. Zo heet dat IN politieke termen. Waar het om gaat is dat u een berenklus heeft geleverd. Door uw robuuste aanwezigheid, uw patrouilles, uw bemiddeling, uw hulp en het daadkrachtig oppakken van criminelen, heeft u laten zien dat wij de Irakese bevolking wél serieus nemen. Dat wij ons in willen zetten voor hun toekomst .

Na de terreur van Saddam heeft u de basis gelegd voor een meer stabiele en veilige omgeving voor dit zo getraumatiseerde volk.

Bijzonder daarbij was natuurlijk het opleiden en trainen van ruim 1000 Irakezen ten behoeve van onder meer de ´Iraki police´ en de ´Civil Defence Corps´. Zij moeten uiteindelijk de fakkel over nemen.

U heeft zo´n 250 scholen voorzien van nieuwe infrastructuur en / of modern lesmateriaal. Ook daarmee heeft u de kinderen van Al Muthanna een betere toekomst gegeven. Daar kunt u trots op zijn!

Iedere uitzending kent zijn eigen hoogte- en dieptepunten, zo ook de uwe. De lijst is lang, dus ik zal ze niet allemaal langs gaan u wilt tenslotte zo snel mogelijk naar uw geliefden.

Toch kan en wil ik hier niet voorbijgaan aan het schietincident dat vlak na Kerst plaats vond. Het moet u erg hebben aangegrepen. Ook hier, vijfduizend kilometer verder, heeft het veel losgemaakt. Iedereen had er een mening over. Politici, deskundigen, de spreekwoordelijke stuurlui, journalisten, noem maar op.

Opvallend is dat velen die zich in de discussie mengden nog nooit hadden gehoord van een geweldsinstructie, laat staan dat ze wisten wat daar in staat. U bent daar bewonderenswaardig professioneel mee omgegaan. In meerdere opzichten. U hield het hoofd koel en uw rug recht. Op basis van die geweldsinstructie u wist tenslotte wel wat daar in staat - bent u gewoon doorgegaan met uw werk. Als professionals. Dat siert u. Daags daarna is er weer geschoten. Kort daarop heeft u weer criminele elementen opgepakt. U bent dus niet bij de pakken neer gaan zitten. Integendeel. U heeft uw werk gedaan en heeft de discussie de discussie gelaten. U heeft daarmee tevens aangegeven vertrouwen te hebben in ons rechtssysteem. Voor deze professionele houding heb ik heel veel respect.

Dames en heren,

Uw missie kende ook andere bijzondere momenten. Momenten van meer ontspannende aard. Zo kwam er steun voor uw werkzaamheden van Freek de Jonge en Adam Curry. U heeft veel indruk gemaakt op deze heren, en dat hebben we in de publiciteit gemerkt. Want dat is een feit, het goede werk dat u heeft verricht is bepaald niet onopgemerkt gebleven. Ik ben er van overtuigd dat de meeste Nederlanders zeer onder de indruk zijn van uw prestaties.

De Regering is dat zonder meer. Het is dan ook namens de Nederlandse regering dat ik u van harte welkom heet op Nederlandse bodem, en dat ik u onze complimenten geef voor het geweldige werk wat u zo ver van huis heeft verricht. Ik wens u een warm weerzien toe met uw familie vrienden en kennissen. Nogmaals: dank.

Het ga u goed!

Nieuws