Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

19-03-2004
Fractievoorzitters tevreden over werking dualisme

Heumense raad tevreden over ontwikkeling dualisme

De aanpassing van het gemeentebestuur aan de eisen die het dualisme stelt verloopt naar tevredenheid. Dat vinden de fractievoorzitters die op 3 februari de ontwikkelingen tot nu toe evalueerden. Het dualisme voorziet erin dat de raad op hoofdlijnen bestuurt en B&W het dagelijks bestuur vormen. De controle van de raad op dat toezicht is versterkt. Met name liet de raad zijn tanden zien door de twee second opinions die werden gevraagd naar aanleiding van B&W-voorstellen. Bovendien zijn de raadsleden in het dualisme, meer dan vroeger, de volksvertegenwoordigers die de burger ook opzoeken. Het dualisme komt voorts tot uiting in een zekere onafhankelijkheid van college en raad van elkaar. De wethouders zijn immers geen raadslid.

dualisme
Het dualisme deed zijn intrede in maart 2002. In februari 2003 kwam de raadsgriffier, Leo Bosland, in dienst. Dat betekende dat de raad vanaf die tijd eigen ambtelijke ondersteuning had.
De evaluatie door de fractievoorzitters heeft daarom dan ook betrekking op de periode dat de raadsgriffier in functie was. De fractievoorzitters zijn in grote lijnen tevreden over het werk dat is verzet, ook al valt er nog wel bij te schaven. Zo ondervindt de raad af en toe bij B&W en ambtenaren nog wel weerstand, geneigd als men is te denken in monistische patronen, waarin de wethouders tevens raadslid waren en een nauwe relatie hadden met hun fractie. Overigens moeten ook de raadsleden wennen aan het nieuwe systeem.

verdieping
Om de raad meer gelegenheid te geven zich te concentreren op hoofdlijnen was het nodig het aantal agendapunten voor raadsvergaderingen omlaag te brengen door taken te mandateren aan B&W die geen politieke lading hebben. Dat is behoorlijk gelukt. Het aantal agendapunten daalde van 118 in 2002 naar 80 in 2003. Met name in commissievergaderingen ontstond daardoor ruimte voor verdieping door middel van thematische discussies en inbreng van deskundigen. De discussies in commissieverband en in de raad wonnen aan levendigheid.

Ook de werkwijze verbeterde. Er waren minder nagezonden stukken dan voorheen, er werd doelmatiger vergaderd - ook in commissies - en voorstellen waren veelal beter voorbereid omdat B&W door de zelfbewustere opstelling van de raad gedwongen zijn hun voorstellen beter te presenteren.

burgers
Ook het contact met de burger kwam beter uit de verf. Meer burgers dan ooit maakten gebruik van mogelijkheden om de raad of commissies toe te spreken en de publieke opkomst nam toe.
Er kwamen meer punten op de agenda op initiatief van de raad zelf en 2003 kende het novum van een burgerinitiatief (burgers kunnen een onderwerp agenderen als dat door minimaal 10 burgers wordt onderschreven). Daarnaast was 2003 een opvallend jaar voor de raad door de selectieprocedure voor een nieuwe burgemeester en het opstappen van een wethouder met daaropvolgende nieuwe collegeonderhandelingen.
Tenslotte kreeg de informatieverschaffing via het plaatselijke blad Regiodiek (waarin opgenomen de gemeentepagina De verbinding) en de gemeentelijke website over achtergronden van aan de orde zijnde zaken meer aandacht.